Bătaie în parlamentul italian: Zeci de deputați au agresat un parlamentar din opoziție. Acesta a fost evacuat în scaun cu rotile

Publicat: 13 iun. 2024, 18:19, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Bătaie în parlamentul italian: Zeci de deputați au agresat un parlamentar din opoziție. Acesta a fost evacuat în scaun cu rotile
Sursa foto: antena3.ro

Presa italiană și liderii politici condamnă joi violențele care au avut loc miercuri între deputați în Parlament, în timpul dezbaterilor tensionate privind un proiect de lege al guvernului de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni, despre acordarea unei autonomii „à la carte” regiunilor italiene, conform AFP.

Politico raportează că, miercuri, Camera Deputaților din Italia urma să voteze inițiativa legislativă a guvernului Meloni, care propune o extindere a autonomiei pentru regiunile italiene.

Imaginile de la locul incidentului arată cum deputatul Leonardo Donno, membru al Mișcării 5 Stele, ostilă reformei guvernamentale, s-a apropiat de ministrul pentru Afaceri Regionale, Roberto Calderoli, încercând să îl înfășoare cu un steag italian.

Doi funcționari au intervenit și i-au separat pe cei doi, dar eforturile lor au fost zadarnice, deoarece zeci de deputați din partidele de guvernământ, Liga și Frații Italiei, au sărit asupra lui Donno, într-o amplă operațiune de linșaj.

Leonardo Donno a căzut și a trebuit să fie transportat în afara sălii de către personalul medical al parlamentului, într-un scaun cu rotile.

„Printre diferitele lovituri, am primit un pumn foarte puternic în stern și m-am prăbușit pentru că nu mai puteam respira”, a povestit el presei locale.

Conform agenției ANSA, în urma incidentului, Donno a fost transportat la spital, unde i s-a efectuat o electrocardiogramă pentru a exclude eventuale probleme de sănătate.

Parlamentarul a declarat că ia în considerare să depună plângeri împotriva colegilor care l-au agresat.

„Atacul care a avut loc în Cameră împotriva lui Leonardo Donno este un eveniment foarte grav și rușinos. Deputatul nostru a vrut să-i ofere un steag italian ministrului Calderoli, dar a fost atacat de parlamentari majoritari, inclusiv de membru Igor Iezzi, primind pumni și ajungând la pământ”, a menționat partidul fostului premier Giuseppe Conti (M5S), într-un comunicat.

Votul privind proiectul de lege, care a fost pretextul incidentului, urma să fie reluat joi.