Concediu suplimentar pentru anumiți angajați în 2024. Proiect aprobat de Camera Deputaților

Publicat: 04 iun. 2024, 21:37, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Concediu suplimentar pentru anumiți angajați în 2024. Proiect aprobat de Camera Deputaților

Începând cu anul 2024, anumiți angajați din România vor avea parte de un număr mai mare de zile libere, datorită unui nou proiect de lege recent adoptat de Camera Deputaților. Proiectul extinde durata concediului paternal și introduce protecții suplimentare pentru tați, având ca scop asigurarea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală. Noua lege transpune dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158, aducând modificări semnificative în ceea ce privește drepturile părinților angajați.

Detaliile noii legislații privind zilele libere

În conformitate cu noua lege, concediul paternal va fi acordat tuturor taților care sunt angajați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă legal încheiat. Prin urmare, condițiile anterioare care cereau ca titularul să aibă asigurare în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat au fost eliminate.

În plus, aceste drepturi au fost extinse de noua lege și la alte categorii de persoane, cum ar fi cele cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, funcții de demnitate publică și contracte de administrare, toate reglementate de Legea nr. 95/2006.

Extinderea duratei concediului paternal

Extinderea concediului paternal de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare este una dintre cele mai semnificative modificări aduse de această lege. Această schimbare permite taților să petreacă mai mult timp cu nou-născuții lor și să ajute mamele în perioada postnatală. Această măsură are scopul de a promova implicarea taților în îngrijirea copiilor și de a ajuta la împărțirea mai echitabilă a sarcinilor familiale.

Protecție împotriva concedierii

În plus, noua legislație prevede reglementări suplimentare care interzic concedierea salariatului pe durata concediului paternal. Aceste reglementări sunt puse în aplicare pentru a asigura o protecție mai mare a drepturilor taților și pentru a preveni abuzuri din partea angajatorilor.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru nerespectarea legii, ceea ce subliniază angajamentul autorităților de a le pune în aplicare în mod eficient.

Acest proiect de lege este un pas important în direcția de a ajuta părinții să-și echilibreze viața profesională și cea personală. Noile măsuri vor ajuta la crearea unui spațiu de muncă mai incluziv și la îmbunătățirea calității vieții pentru familiile din România.

Prin extinderea concediului paternal și oferind protecții suplimentare, legea încurajează o implicare mai mare a taților în viața de familie și promovează egalitatea de gen în împărțirea responsabilităților domestice.

Contextul european

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților transpune Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019, care urmărește să echilibreze viața profesională și cea personală a părinților și îngrijitorilor.

Această directivă abrogă Directiva 2010/18/UE a Consiliului și aduce mai multe modificări pentru a ajuta familiile din întreaga UE. Adoptarea acestor măsuri în legislația națională arată angajamentul României de a se conforma standardelor europene și de a promova politici care susțin familia și echilibrul dintre viața profesională și cea personală.