BCR își revizuiește în jos prognoza de inflație

BCR consideră că presiunile inflaționiste se vor tempera astfel încât prețurile vor crește mai puțin decât a anticipat anterior.

BCR își revizuiește în jos prognoza de inflație pentru finele anului 2023 la 8% în termeni anuali de la 8,7%, datorită anticipațiilor de ieftinire a materiilor prime agricole și a energiei.

Presiunile inflaționiste se vor tempera după primul trimestru din 2023 datorită unui efect
statistic de bază favorabil din componenta prețurilor la energie. ”Ne așteptăm ca BNR să
mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în 2023. Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației rămân în sus deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite categorii fiind de așteptat să persiste o perioadă mai lung”, susțin reprezentanții BCR.

Reprezentanții ING sunt mai optimiști și prognozează o inflație de 7,4%

O decizie de neschimbare este anticipată pe scară largă, dar având în vedere cele de mai sus, avem tendința să ne așteptăm la un ton relativ prudent din partea BNR, care ar putea să se teamă că piața nu va fi prea mulțumită, având în vedere aceste evoluții recente. Posibil mai important decât decizia în sine va fi Raportul asupra inflației din februarie care va conține prognozele actualizate ale BNR. Ne așteptăm ca rata inflației de la sfârșitul anului 2023 să fie revizuită mult mai aproape de estimarea noastră de 7,4%. De asemenea, va fi interesant de urmărit estimările BNR mai lungi, în special dacă inflația va intra în intervalul țintă de 1,5%-3,5% pe orizontul de prognoză de doi ani. Calcului nostru de bază este că inflația totală nu va scădea sub 4,0% în următorii doi ani, afirmă analiștii ING.

Comisia Națională de Prognoză susține că în decembrie 2023 vom avea o inflație de 8%, comparativ cu cea de 13,8% din decembrie 2022. În 2024, rata inflației va coborî la 3,7%, în 2025 la 2,9% și în 2006 la 2,6%.

Potrivit actualelor evaluări ale BNR, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...