Belgia va trimite militari pentru întărirea securității la Jocurile Olimpice

Publicat: 02 apr. 2024, 20:49, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Belgia va trimite militari pentru întărirea securității la Jocurile Olimpice

Guvernul belgian a anunţat, astăzi, că va trimite militari pentru întărirea securităţii la Jocurile Olimpice de la Paris, ca urmare a unei solicitări venite din partea Franţei.

„Guvernul francez a solicitat o contribuţie pentru asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, iar autorităţile belgiene au analizat solicitarea şi au răspuns favorabil”, a declarat ministrul Apărării din Belgia, Ludivine Dedonder.

Ministrul belgian a subliniat că „sprijinul militar belgian se va situa în zona de căutare şi neutralizare a dispozitivelor explozive”.

Jocurile Olimpice de la Paris vor debuta cu o inedită ceremonie de deschidere în aer liber, pe fluviul Sena, în faţa a aproximativ 300.000 de spectator. În timpul competiţiei polisportive sunt aşteptaţi circa 15 milioane de turişti în capitala Franţei.

Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august) şi Paralimpice (28 august-8 septembrie) vor mobiliza peste 45.000 de forţe de securitate internă. Securitatea la competiţii va fi asigurată de aproximativ 35.000 de poliţişti şi jandarmi zilnic (25.000 pentru Jocurile Paralimpice).

La acest lucru se adaugă 18.000 de militari şi între 18.000 şi 22.000 de agenţi de securitate privaţi zilnic.

Capitala Franţei va găzdui Jocurile Olimpice la un nivel de alertă maximă pentru ameninţări cu atentate teroriste.

Reamintim că ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a prezentat duminică un bilanţ actualizat al verificărilor efectuate asupra tuturor agenţilor de securitate şi funcţionarilor publici implicaţi în organizarea Jocurilor Olimpice din această vară. El a spus că 800 de persoane au fost respinse până în acest moment de la Jocurile Olimpice din această vară de la Paris, ca urmare a celor 180.000 de controale de securitate efectuate – dintr-un total de un milion de controale care urmează să fie efectuate.

„Poporul francez trebuie să ştie că îi verificăm pe absolut toţi cei care se apropie de Jocurile Olimpice. Sunt deci voluntarii, purtătorii de torţe, persoanele care vă vor însoţi. Sunt un milion de controale de efectuat, amefectuat deja 180.000 de controale, am exclus 800 de persoane”, a subliniat ministrulpentru un canal de știri.

„Asta înseamnă că există oameni care au vrut să se înscrie pentru a purta flacăra, pentru a fi voluntari la Jocurile Olimpice, şi care, în mod clar, nu aveau intenţii bune”, a continuat Gérald Darmanin, adăugând că printre cei respinşi se numără „islamişti radicali” şi „ecologişti radicali care vor să protesteze”.