Beneficiarii măsurii ”Microgranturi” – sesiunea 2 trebuie să depună raportul de progres în 90 de zile de la încasarea banilor

Publicat: 24 aug. 2022, 14:31, de Aurel Drăgan, în Business , ? cititori
Beneficiarii măsurii ''Microgranturi'' - sesiunea 2 trebuie să depună raportul de progres în 90 de zile de la încasarea banilor
Cadariu

Beneficiarii celei de-a doua sesiuni a Măsurii „Microgranturi” trebuie să depună raportul de progres, împreună cu documentele aferente în 90 de zile calendaristice, de la momentul încasării ajutorului financiar, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

„Fac apel către toţi profesioniştii şi antreprenorii care au aplicat cu succes în cadrul celui de-al doilea apel al Măsurii „Microgranturi”, să respecte termenul legal pentru transmiterea raportului de progres, prevăzut în procedura de implementare, precum şi în contractul de finanţare. Nu ne dorim ca banii să revină în bugetul ministerului, ci să rămână la beneficiari! Subliniez acest lucru, mai ales în contextul în care, la începutul anului, am fost nevoiţi să luăm măsuri urgente pentru repunerea în termen a peste 7.000 de operatori economici, care, în cadrul primului apel al aceleiaşi scheme de ajutor de stat, dar şi în cadrul Măsurii 2 – Granturi pentru capital de lucru, nu au depus la timp documentele şi drept consecinţă, s-au găsit în ipostaza de a returna granturile primite. În acest mod, am reuşit să evităm o situaţie absolut nedorită!”, susţine ministrul Daniel Cadariu.

În situaţia în care termenul de depunere a documentelor solicitate va fi depăşit, conform procedurii de implementare a programului se impune returnarea grantului primit, precum şi a dobânzilor aferente.

Plăţile pentru cea de-a doua sesiune a Măsurii „Microgranturi” au fost realizate în două tranşe: în perioada aprilie – august, începând cu aplicanţii care au avut atribuite numere RUE între 1 şi 20.000, iar ulterior cei cu numere RUE 20.001-33.555. Ajutorul financiar nerambursabil a avut o valoare maximă de 2.000 euro/beneficiar.

Schema de ajutor de stat a fost bugetată din sumele rămase neutilizate în cadrul primei sesiuni, respectiv 100 milioane de euro, din care 85 de milioane de euro din Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020 şi 15 milioane de euro din cofinanţarea de la bugetul de stat.

Măsura „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” este parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 130/31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, cu completările şi modificările ulterioare.