Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgenţă în oraşul israelian Lod

Publicat: 12 mai 2021, 12:15, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgenţă în oraşul israelian Lod

Guvernul de la Tel Aviv a declarat stare de urgenţă în oraşul Lod, aflat în centrul ţării, după o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, relatează BBC.

Mai multe maşini au fost incendiate şi 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile pe care primarul oraşului le-a asemuit unui război civil, informează News.ro.

n Lod, aflat în apropiere de Tel Aviv, arabii israelieni au protestat şi manifestaţiile au degenerat. Protestatarii au aruncat cu pietre spre poliţie, care a răspuns cu grenade lacrimogene. Demonstraţia a urmat funeraliilor unui bărbat arab care a murit, cu o zi înainte, în timpul revoltei din oraş. Cel puţin 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile de marţi seară, a scris ziarul Haaretz. Poliţia a spus că, odată cu lăsarea serii, situaţia a degenerat. Presa locală a scris că mai multe sinagogi şi magazine au fost incendiate.

Tulburări în rândul minorității arabe

Marţi noapte, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgenţă în Lod. Efective ale poliţiei israeliane de frontieră au fost aduse din Cisiordania.

Conflictul dintre armata israeliană şi militanţii palestinieni în Gaza a stârnit tulburări în rândul minorităţii arabe din interiorul Israelului, ducând la proteste.

Au existat revolte şi în alte oraşe unde populaţia arabă este mai numeroasă, precum şi în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania. „Întreg Israelul ar trebui să ştie, acesta este o completă pierdere a controlului”, a spus edilul Yair Revivo. „Războiul civil a izbucnit în Lod”, citează Times of Israel.

Publicaţia a scris că este prima dată, din 1966, când guvernul israelian s-a folosit starea de urgenţă asupra comunităţii arabe. Netanyahu, care a ajuns în oraş pentru a face apel la calm, a spus că va instaura o restricţie de deplasare dacă este nevoie. Militanţii palestinieni au lansat sute de rachete pe teritoriul Israelului, în timp ce Israelul a desfăşurat bombardamente aeriene în GFâşia Gaza.