Bilanțul pocnitorilor. Poliția a confiscat peste 120 de tone de petarde și artificii

Într-o singură zi, polițiștii au confiscat peste 120 de tone de materiale pirotehnice, dar și arme și muniții, în urma celor 153 de percheziții din 28 decembrie.

Inspectoratul General de Poliţie anunţă că în urma celor 153 de percheziţii efectuate, la data de 28 decembrie 2022, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi si Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., au fost indisponibilizate 18.545 kg. de articole pirotehnice, o armă letală lungă, deţinută ilegal, calibru 22LR, 820 de elemente de muniţie, 18.340 de bucăţi de ţigarete, 28.355 de euro şi 171.140 de lei. În cadrul Planului de acţiune ,,Foc de Artificii”, până la acest moment, Poliţia Română a confiscat peste 120 de tone de articole pirotehnice.

”În urma celor 153 de percheziţii efectuate, la data de 28 decembrie 2022, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi si Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., au fost indisponibilizate 18.545 kg. de articole pirotehnice, o armă letală lungă, deţinută ilegal, calibru 22LR, 820 de elemente de muniţie, 18.340 de bucăţi de ţigarete, 28.355 de euro şi 171.140 de lei.
Cele aproximativ 18.545 de kilograme de articole pirotehnice au fost indisponibilizate în vederea confiscării deoarece, conform legislaţiei naţionale, în România acestea sunt destinate exclusiv utilizării de către pirotehnicieni, neputând fi comercializate către persoane fizice neautorizate din publicul larg”, anunţă IGPR. 
 
Percheziţiile au fost efectuate la domiciliile unor persoane, sedii sociale şi puncte de lucru ale societăţilor comerciale din Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Braşov, Buzău, Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui.
 
Potrivit IGPR, acţiunea a fost desfăşurată în contextul instrumentării unor dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
 
”Activităţile au vizat identificarea şi indisponibilizarea oricăror bunuri interzise la deţinere, în special a articolelor pirotehnice care fac obiectul desfăşurării de operaţiuni fără drept, identificarea probelor şi mijloacelor materiale de probă şi tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile. Operaţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, mai precizează autorităţile. 
 
La percheziţii au participat poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Poliţie Transporturi, Institutul Naţional de Criminalistică, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum şi din cadrul D.G.P.M.B. şi al inspectoratelor de poliţie judeţene.
 
De asemenea, în activităţi au fost angrenaţi şi jandarmi.
 
În cadrul Planului de acţiune ,,Foc de Artificii”, până la acest moment, Poliţia Română a confiscat peste 120 de tone de articole pirotehnice, mai precizează Inspectoratul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...