BINE de știut: Crucea Roșie din România are 144 de ani de istorie

Publicat: 06 iul. 2020, 13:58, de Roxana Roseti, în ACTUALITATE , ? cititori
BINE de știut: Crucea Roșie din România are 144 de ani de istorie

Societatea Națională de Cruce Roșie din România tocmai a sărbătorit, în data de 4 iulie, 144 de ani de istorie și activitate umanitară continuă. Începând din anul 1876, voluntarii Crucii Roșii Române s-au aflat de fiecare dată în prima linie a umanității cu bunătate și solidaritate, alinând suferința și oferind speranță și demnitate.  Această zi este dedicată voluntarilor din toate generațiile, care și-au oferit timpul și energia poporului român în vreme de pace sau de război, în timp de dezastre naturale, crize economice sau de sănătate.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.

Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr.Cantacuzino, Gr.G.Cantacuzino, C.A.Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.

Mesajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române

Cu prilejul Zilei Crucii Roşii Române, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis un mesaj: “În cei 144 de ani, Crucea Roșie Română a fost întotdeauna aproape de toţi cei care au avut nevoie de ajutor şi de speranță în vreme de război, foamete, secetă, epidemii sau dezastre naturale.

Astăzi, întreaga lume trece prin momente dificile, iar misiunea noastră este să protejăm viaţa şi sănătatea oamenilor. Ne confruntăm cu un inamic invizibil care provoacă teamă, insecuritate și incertitudine. Organizația noastră demonstrează, încă o dată, că angajamentul său față de umanitate este constant. Prin voluntarii săi, ambasadori ai păcii şi ai solidarității, Crucea Roșie Română oferă zi de zi, sprijin uman, material și logistic, pentru a consolida răspunsul țării noastre la pandemia COVID-19.

Sunt mândră şi transmit voluntarilor şi angajaţilor Crucii Roşii Române admiraţia mea pentru implicarea, devotamentul şi eficienţa de care dau dovadă. Sunt recunoscătoare românilor care au parcurs acest drum alături de noi, cu încredere. Mulțumesc donatorilor care s-au mobilizat într-un număr atât de mare și le urez: ”Bine ați venit în linia întâi!”

Privesc cu încredere spre viitor și vă rog să ne rămâneți alături, pentru ca împreună să alinăm suferinţa oamenilor şi să continuăm să scriem istoria binelui.

La mulți ani, Crucea Roșie Română!”.

.