Biserica de lemn din satul Urși, România: marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021

Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea,  a câștigat Marele Premiu 2021 în categoria Conservare. Distincția a fost acordată în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021. Proiectul a câștigat, de asemenea, și Premiul Publicului.

Biserica de lemn din satul Urși (România) este o frumoasă biserică de lemn din secolul al XVIII-lea, care a fost restaurată. S-au utilizat materiale și tehnici tradiționale într-o manieră colaborativă. Biserica a fost selectată de către conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experți. Recompensa este unul dintre Marile Premii în valoare de 10.000 de euro.

Biserica a fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7000 de cetățeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul Publicului, prin intermediul site-ului Europa Nostra.

Câștigătorul Marelui Premiu 2021 în categoria Conservare

Această biserică de lemn, aflată în cimitirul micului sat Urși, di județul Vâlcea, a fost restaurată cu grijă și implicare atentă a mai multor parteneri, inclusiv a comunității locale. 

„Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare realizată exemplar la o biserică de lemn cu pictură murală aflată într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebită valoare și frumusețe”, a declarat juriul.

Biserica de lemn din satul Urși, cu hramul „Buna Vestire” și „Arhanghelul Mihail”, a fost construită între anii 1757 și 1784. A supraviețuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată și decorată cu fresce. Biserica a fost ulterior abandonată, după construirea unei noi biserici în sat.

Redescoperită, biserica a fost restaurată timp de 11 ani

 La redescoperirea sa în 2007, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească. Acoperișul său din șindrilă avea nevoie urgentă de reparații. De asemenea, frescele pictate în tradiția post-bizantină, cu influențe occidentale, având o valoare artistică remarcabilă, erau grav degradate.

 În 2009, biserica din Urși a fost inclusă de către Fundația Pro Patrimonio în programul „60 de biserici de lemn” din România. A fost astfel nominalizată ulterior în programul „7 Most Endangered 2014”.  În fiecare vară, din 2009 până în 2020 au avut loc lucrări de restaurare, precedate anual de luni de eforturi pentru strângerea de fonduri.

Șantierul de restaurare a fost unul deschis, funcționând ca un spațiu educational. Astfel, s-a putut studia tehnica de construcție din lemn, tehnica frescei și conținutul iconografiei murale, al icoanelor și al iconostasului.

Proiectul nu ar fi fost posibil fără munca voluntară a comunității din Urși. Aceasta a asigurat cazarea și masa, accesul la energie electrică, forța de muncă și transportul. Esențială a fost și implicarea voluntarilor naționali și internaționali, care au contribuit la lucrările de conservare.

 „Conservarea Bisericii de lemn din Urși a avut loc într-o zonă izolată, cu resurse limitate și cu implicarea comunității locale. Pe parcursul proiectului, s-au creat multe oportunități pentru schimbul de cunoștințe,” a declarat juriul.

Ceilalți laureați ai Marilor Premii 2021

Premiile Europene pentru Patrimoniu /Europa Nostra 2021 este cea mai înaltă distincție Europeană în domeniu. Au fost patru laureați ai Marilor Premii și câștigătorul Premiului Publicului,selectați dintre 24 de inițiative, din 18 tări Europene.

FIBRANET – FIBRes in ANcient European Textiles

Fibre în Textile Europene Antice (Grecia/Danemarca) este un proiect inovator de cercetare. Acesta oferă cunoștințe noi despre degradarea fibrelor antice. El oferă informații cruciale pentru europeni, într-un moment în care căutăm soluții pentru a face față deșeurilor produse de industria modei și a textilelor;

Comitetul tehnic pentru Patrimoniu Cultural (Cipru)

Comitetul a fost înființat în 2008, sub egida Națiunilor Unite, de liderii ciprioți greci și ciprioți turci. Comitetul a restaurat cu succes peste 70 de monumente și a utilizat patrimoniul cultural drept instrument pentru reconciliere și cooperare pașnică.

Invenția unei părți vinovate, Trento (Italia)

Este o expoziție care arată relevanța unui caz istoric de antisemitism pentru conversațiile contemporane din jurul discriminării și intoleranței din Europa de azi. Expoziția stimulează reflecția critică asupra puterii propagandei și știrilor false.

Laureații Marilor Premii vor primi 10.000 de euro fiecare. Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...