Blackout a băgat spaima în lume: „Scenariu” sau teorie a conspirației? (VIDEO)

„Aprinde luminile din nou și fiica ta moare. Acesta este mesajul primit de premierul belgian a cărui fiică a fost răpită. Țara este cufundată în întuneric după ce un act de sabotaj închide centrala nucleară și Michael Dendoncker, șeful departamentului la unitatea anti-terorism DA3, trebuie să afle ce vor sabotorii înainte să fie prea târziu”. Acesta este desfășurătorul, pe scurt, al unui serial belgian intitulat Blackout (!), care va putea fi vizionat înainte de anul 2023…

Tema este de actualitate, se pliază pe ceva „la modă” în acest moment în car oamenii nu mai știu cât e ficțiune și cât e realitate. Știrea că omenirea va rămâne într-un Blackout – adică 14 zile fără curent, pornită inițial de la austrieci, a băgat spaima și în români. Astfel, un „scenariu” s-a transformat într-o nouă teorie a conspirației. Teorie care începe să se soldeze din nou cu golirea magazinelor de diverse produse „esențiale”. Blackout-ul european, cauzat de o pană de curent generală timp de două săptămâni, a devenit o știre care se răspândește rapid și generează panică. Dar ce se află în spatele unui asemenea zvon despre o pană de curent în Europa?

De unde se spune că a plecat povestea? Ministrul Apărării, Klaudia Tanner, a avertizat că urmează, în foarte scurtă vreme, o avarie uriaşă în sistemul energetic european, care este interconectat. Ce înseamnă acest Blackout? Astfel este definită o pană de alimentare cu energie electrică, putând să dureze de la o zi la o săptămână sau chiar două, într-o țară sau chiar mai multe. Practic, toate sistemele vor fi blocate, magazine, bănci, sisteme de încălzire și tot ce înseamnă interonectivitate socială și economică.

Armata austriacă simulează, de câteva săptămâni

Blocarea serviciilor esențiale poate duce la numeroase pierderi de vieți omenești. Imaginați-vă doar ce ar însemna ca poliția să nu mai aibă mijloace de comunicare, fie și pentru o scurtă perioadă.

Armata austriacă şi Ministerul de Interne din Austria simulează, de câteva săptămâni, ce s-ar putea întâmpla cu servicii esenţiale, cu viaţa locuitorilor, într-o astfel de situaţie. Autorităţile din Austria au distribuit o listă de acţiuni pe care trebuie să le întreprindă fiecare cetăţean într-o astfel situaţie, dar şi pentru pregătirea unei astfel de ipoteze. Conform DEUTSCHE WELLE, expertul în securitate Johann Frank a declarat pentru postul ORF că „provocările în materie de securitate sunt în creștere, iar situația pentru Austria și Europa se înrăutățește”. Unii experți văd amenințări în criza de combustibil din Marea Britanie, prăbușirea Facebook de acum câteva săptămâni și atacurile cibernetice rusești, care sunt doar exemple mici de posibilități mai îngrozitoare. Austria, deocamdată, consideră că întreruperile de curent, precum pandemia de coronavirus, atacurile teroriste și securitatea cibernetică, sunt puncte critice care trebuie abordate cât mai curând posibil.

Analiștii spun că ce face armata austriacă pare mai degrabă o simulare, genul de situație care are caracter educațional, preventiv. Dar toate acestea vin pe un fond de stres, populația fiind deja la capătul răbdării în privința crizelor sanitare și economice. Incertitudinea este cea care domină acum nu doar țările sărace, unde populația deja era obișnuită cu traiul de pe o zi pe alta, cu impredictibilitatea. Cert este că astfel se alimentează teoria conspirației, oamenii ajungând să creadă că minți bolnave au ticluit planuri diabolice care să de ducă spre dezastru. Situația rămâne una foarte complicată și nici măcar analiștii politici sau economici nu se mai încumetă să facă previziuni.

 „Bă, cum îi băgăm pe ăștia în carantină?”

Pe fondul acestor scenarii au apărut deja teorii ale conspirației, iar cei mai „prevăzători”, au început deja să dea năvală în magazine și să își facă provizii: de la conserve la apă, ținând cont că fără curent, nici uzinele de apă nu ar mai putea funcționa, iar mâncarea perisabilă va dispărea. Mircea Badea a venit și el cu o teorie a conspirației în acest context, pe care a exemplificat-o, mai în glumă, mai în serios.Dacă aș fi conspiraționist, și să știți că sunt în unele chestii, cred că a fost astfel: ăștia s-au gândit: „bă, cum îi băgăm pe ăștia în carantină să mai rezolvăm din carcalac o perioadă? Păi le luăm curentul”, a zis, răzând, Mircea Badea. „Tocmai acum o astfel de criză după ce ăștia ne-au tot vorbit de mașinile electrice?!”, a mai spus realizatorul TV. ”Îți dai seama că anti-globaliștii din România vor fi distruși fără rețelele anti-globaliste – Facebook, Instagram, Google, Youtube?!”, a continuat Mircea Badea.

Pot potruvit unora dintre analiști, uneori distanța dintre „scenarii” și terii ale conspirației nu este prea mare. Și dau exemplu, în acest sens, scenariul cu simularea pandemiei. Respectiv, dacă dăm un search pe google după „event 201” primul site care apare la rezultate este al Centrului Johns Hopkins pentru Siguranța în sănătate (The Johns Hopkins Center for Health Security). Instituția respectivă a realizat, împreună cu World Economic Forum și cu Bill and Melinda Gates Foundation, fundația prin care omul de afaceri Bill Gates face acte de caritate, un eveniment, numit Event 201, prin care au făcut un „exercițiu” privind o pandemie. Evenimentul cu pricina a avut loc la foarte scurt timp înainte să apară primul caz de coronavirus în China. Mai precis, evenimentul a avut loc pe data de 18 octombrie 2019, la New York…

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Cătălin Cîrstoiu își ia concediu de la spital. Nu crede că...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al Alianței PSD - PNL la Primăria Capitalei, spune că el este convins că bucureștenii își doresc un primar...