Blenoragia, sifilisul, chlamydia…, în continuă creștere, în Europa

Publicat: 07 mart. 2024, 21:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Blenoragia, sifilisul, chlamydia…, în continuă creștere, în Europa
foto: Kanal D

Blenoragia, sifilisul, chlamydia și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt într-o creștere continuă în Europa, avertizează Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

În 2022, cazurile de blenoragie (gonoreea) au crescut cu 48%, comparativ cu anul precedent, sifilisul cu 34% și chlamydia cu 16%.

Aceste cifre au fost publicate, joi, 7 martie, de ECDC reflectă o realitate alarmantă pe continentul nostru.

Dar se pare că pentru Europa nu este o noutate: între 2021 și 2019, apoi în 2021 (cu o pauză datorată efectelor pandemiei de Covid), infecțiile cu transmitere sexuală, despre care se credea că sunt sub control,  au înregistrat creșteri și, acum, iată, revin cu mai multă forță.

Și cifrele oficiale confirmă această realitate. De exemplu, cazurile de blenoragie au ajuns la peste 70.000 în 2022, un  număr considerat imposibil la începutul secolului XXI.

Parteneri multipli și scăderea vigilenței

Potrivit ECDC, problema o reprezintă prevenția. ”Educația și sensibilizarea sunt elemente vitale în ceea ce privește capacitatea indivizilor de a face alegeri pe bază de informații corecte”, spune Andrea Ammon, director în ECDC.

Aceasta mai subliniază că persoanele cele mai afectate sunt tinerii, majoritatea cu vârste între 20 și 24 de ani.

Femeile sunt ceva mai afectate de infecțiile cu transmitere sexuală, comparativ cu bărbații, cu excepția sifilisului, unde bărbații  (cu vârste între 25 și 34 de ani) infectați sunt majoritari.

Tendința de creștere a numărului de cazuri în ultimii ani este pusă pe seama faptului că a scăzut folosirea prezervativului. Așa se explică că unele infecții cu transmitere sexuală chiar mai puțin grave, aproape uitate, au început să fie detectate din nou.

Și la scăderea folosirii prezervativului se adaugă și tendința de creștere a numărului  patenerilor în rândul generațiilor active sexual.

ECDC subliniază că aceste infecții sunt în mod frecvent ignorate pentru că se consideră că nu sunt foarte periculoase. Dar această atitudine este total greșită, deoarece sunt infecții asociate cu complicații grave.

De exemplu, chlamydia, infecție cu transmitere sexuală, poate evolua asimptomatic până la depistarea unor complicații majore. Sau dacă femeia însărcinată suferă de sifilis, trebuie știut că ea poate transmite boala fătului, iar ea este expusă riscului de naștere prematură.