Concluzia americanilor: Pandemia de Covid a izbucnit într-un laborator din China

Ceea ce mulți anticipau, dar nu aveau date oficiale, se adeverește. Cel mai probabil, noul coronavirus au fost un experiment într-un laborator din China.

​Departamentul Energiei din Statele Unite a ajuns la concluzia că pandemia Covid-19 a izbucnit cel mai probabil în urma unui accident într-un laborator din China, potrivit unui raport clasificat furnizat recent Casei Albe și unor membri cheie ai Congresului, informează duminică ziarul american The Wall Street Journal.

Noua concluzie a Departamentului pentru Energie, care anterior era indecis asupra modului în care a apărut virusul, este menționată într-o actualizare a unui document din 2021 întocmit de biroul șefei serviciilor secrete americane, Avril Haines.

Noul raport evidențiază faptul că diferite sectoare ale comunității de informații din SUA au ajuns la concluzii disparate cu privire la originea pandemiei, notează Wall Street Journal.

Astfel, Departamentul pentru Energie se alătură acum Biroului Federal de Investigații (FBI), afirmând că virusul s-a răspândit cel mai probabil în urma unui incident într-un laborator chinezesc. Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două agenții sunt indecise.

Concluzia Departamentului pentru Energie din SUA este rezultatul unor noi informații și este semnificativă, punctează Wall Street Journal, deoarece departamentul are o expertiză științifică considerabilă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale americane, unele dintre acestea efectuând cercetări biologice avansate.

De menționat totodată că Departamentul pentru Energie a emis această concluzie cu un „grad de certitudine scăzut”, potrivit persoanelor care au citit raportul clasificat.

Și FBI a ajuns anterior la concluzia că pandemia a fost probabil rezultatul unei scurgeri de laborator, concluzie emisă în 2021, cu un „grad de certitudine moderat”, și își menține în continuare acest punct de vedere.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie a refuzat să discute detaliile evaluării sale, dar a transmis într-un comunicat că agenția „continuă să susțină munca minuțioasă, atentă și obiectivă a profesioniștilor noștri din domeniul informațiilor în investigarea originii Covid-19, așa cum a ordonat președintele (SUA)”.

Covid-19 a apărut prima dată în orașul Wuhan din China, la finalul lui 2019. În acest oraș funcționează un important laborator de cercetări biologice, dar autoritățile chineze au respins până acum vehement posibilitatea ca virusul să fi scăpat din acest laborator.

Cum a apărut coronavirusul rămâne în continuare un mister

O vânzătoare din piața de animale din Wuhan, care s-a îmbolnăvit pe 11 decembrie 2019, este considerată primul caz cunoscut de infectare cu SARS-CoV2, în întreaga lume, potrivit unui studiu apărut în luna noiembrie în revista Science. Anterior, primul caz de îmbolnăvire fusese considerat un contabil care nu părea să aibă vreo legătură cu piața din Wuhan, iar primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019. Teoria conform căreia contabilul ar fi fost primul caz de îmbolnăvire a alimentat și speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator.

De altfel, originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19 a rămas un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite pe parcursul ultimilor trei ani, de când pandemia a dat lumea peste cap.

Un studiu comun realizat în 2021 de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exclus aproape complet teoria conform căreia Covid-19 ar fi provenit dintr-un laborator, arătând că cea mai probabilă ipoteză este că virusul a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.

O echipă de experți condusă de OMS a petrecut 4 săptămâni în Wuhan și în împrejurimile acestuia, împreună cu oamenii de știință chinezi, și a arătat într-un raport din martie 2021 că virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare în continuare cercetări suplimentare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...