Bloomberg: Mii de români, rămași fără salarii din cauza sancțiunilor occidentale impuse Rusiei

Publicat: 23 mart. 2022, 08:01, de Mădălina Bălăceanu, în ECONOMIE , ? cititori
Bloomberg: Mii de români, rămași fără salarii din cauza sancțiunilor occidentale impuse Rusiei

Autoritățile din România caută modalități pentru a salva circa 2.500 de slujbe ce riscă să dispară, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident oligarhilor ruși, în contextul războiului din Ucraina.

Este vorba despre angajații din România ai grupului rusesc TMK, relatează Bloomberg.

Grupul TMK este controlat de miliardarul rus Dmitri Pumpianski (foto interior, în dreapta cadrului), vizat de sancțiuni.

TMK Artrom Slatina produce țevi pentru industria petrolieră iar TMK Reșița produce oțel pentru fabrica de la Slatina.

Împreună, cele două unități au circa 2.500 de angajați, care nu și-au primit salariile în martie, pentru că, în contextul sancțiunilor, conturile companiilor au fost înghețate.

Confederația sindicală Cartel Alfa a sesizat că, din data de 10 martie, de când au fost blocate conturile, cele două unități nu mai pot face niciun fel de plăți, situație care îi afectează și pe furnizori.

Bloomberg notează că problemele de la TMK s-ar putea propaga în economia românească, întrucât printre clienții TMK se numără Dacia Renault și mai multe companii de construcții.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, unde sunt afiliați lucrătorii de la TMK, a declarat că guvernul român a înființat un grup de lucru multi-instituțional pentru a discuta eventuale soluții, dar încă nu au fost puse pe masă planuri concrete.

Contactat de Bloomberg, guvernul de la București a menționat într-un răspuns scris că pregătește „un mix de măsuri” pentru a limita impactul negativ al războiului din Ucraina și al sancțiunilor, fără a oferi însă mai multe detalii.