„Trump a acordat întotdeauna o atenție deosebită petrolului și dominației SUA în domeniul energiei, scriind despre asta de aproape 900 de ori”, au declarat analiștii citați de Goldman Sachs Group Inc. conform Bloomberg. Potrivit acestora, probabil că Trump preferă ca petrolul WTI să fluctueze într-un intervalul de preț de 40-50 de dolari barilul”.
„Liderul american are tendința să solicite prețuri mai mici sau să celebreze scăderea acestora atunci când prețul WTI depășește 50 de dolari. În același timp, președintele Trump solicită prețuri mai mari atunci când acestea sunt foarte mici (WTI sub 30 de dolari), adesea în contextul susținerii producției americane”, spun analiștii.
Scădere a veniturilor Rusiei din exporturile de materii prime
Prețurile petrolului au scăzut pe 13 mai, după ce au atins un maxim al ultimelor două săptămâni, pe fondul unei pauze în războiul comercial dintre Statele Unite și China, după ce ambele țări au redus temporar tarifele vamale. Cu toate acestea, persistă îngrijorări cu privire la creșterea ofertei.
Astfel, contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 22 de cenți, sau 0,3%, la 64,74 dolari pe baril. Prețul țițeiului american WTI a scăzut cu 18 cenți, sau 0,3%, la 61,77 dolari.
În același timp, prețurile petrolului rusesc sunt și ele în scădere, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor Rusiei din exporturile de materii prime la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.