Bogdan Aurescu: Discutăm, la nivel european, despre strategia de distribuție a vaccinurilor

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă astăzi, 25 ianuarie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care se desfășoară la Bruxelles.

În declarația făcută anterior întâlnirii, ministrul de Externe a explicat că se va discuta despre strategia distribuirii dozelor de vaccin, dar și despre cazul Alex Navalnîi și despre relațiile transatlantice cu Statele Unite ale Americii.

Vom discuta, în primul rând, despre strategia de distribuție a dozelor de vaccin pentru partenerii Uniunii Europene. După cum știți, România susține în mod ferm adoptarea unui mecanism pentru a sprijini țările din Balcanii de Vest, precum și cele din Parteneriatul Estic, să beneficieze de vaccinuri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. Cred că această inițiativă este foarte importantă pentru că Uniunea Europeană nu poate fi în siguranță și sănătoasă dacă vecinii ei nu sunt în siguranță și sănătoși.

Vom discuta astăzi și despre cazul Navalny și despre evenimentele care au avut loc în Rusia în acest weekend. Voi reitera faptul că România condamnă arestarea domnului Navalny, care este inacceptabilă, și voi arăta că represiunea față de opoziție, doar pentru faptul că este opoziție, este inacceptabilă și nedemocratică. De fapt, opoziția, chiar și non-parlamentară sau non-sistemică, beneficiază de drepturi, și eu cred că acestea trebuie recunoscute de către autorități.

În weekend, am văzut atitudinea foarte asertiva si agresivă față de protestatari în multe orașe rusești. Libertatea de întrunire și libertatea de expresie sunt drepturi fundamentale foarte importante și trebuie să fie respectate, nu pot să fie anulate. Astăzi trebuie să discutăm – și cred că vom discuta – și despre adoptarea de sancțiuni și o să vedem care vor fi rezultatele acestei discuții.

De asemenea, vom discuta despre relațiile transatlantice și, după cum știți, România sprijină consolidarea acestei legături. Considerăm că Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii reprezintă o comunitate unică de valori și securitate, așa că vom continua să sprijinim consolidarea Parteneriatului transatlantic și, bineînțeles, reziliența strategică transatlantică.

Totodată, vom discuta astăzi cu ministrul de externe japonez despre Regiunea Liberă și Deschisă Indo-Pacifică. Sprijinim o acțiune comună cu Japonia, un partener cu o viziune similară cu cea a Uniunii Europene, pentru promovarea unei ordini globale bazate pe reguli, respect pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. De asemenea, România sprijină o abordare strategică a Uniunii Europene față de această regiune, pentru a asigura condiții echitabile pentru toți actorii implicați, precum și o ordine maritimă bazată pe respectarea dreptului internațional și dezvoltare sustenabilă și verde.

Vom discuta, de asemenea, și despre diplomația climatică, și mai sunt și multe alte subiecte pe agendă.

Totodată, voi prezenta colegilor mei inițiativa României de înființare a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență. Este o inițiativă care vizează crearea unei platforme menite să susțină statele Uniunii Europene și NATO, dar și statele partenere, în efortul de consolidare a rezilienței în fața unor riscuri multiple, pe baza unei abordări integrate atât la nivelul societății, cât și la nivelul guvernanței și voi solicita sprijinul colegilor mei pentru această inițiativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole