Bogdan Ivan denunță „situația aberantă” a clădirii cu birouri: 18 ani fără chirie, Ministerul cere evacuarea, dar ocupanții refuză să iasă

Publicat: 25 iul. 2025, 07:31, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Bogdan Ivan denunță „situația aberantă” a clădirii cu birouri: 18 ani fără chirie, Ministerul cere evacuarea, dar ocupanții refuză să iasă

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat joi seară că în luna iunie, pe când ocupa funcția de ministru al Economiei, a sesizat Parchetul General în legătură cu ceea ce a numit „situația aberantă de la imobilul de pe Șoseaua Olteniței” din București. Este vorba despre o clădire de birouri aflată în administrarea Ministerului Economiei, ocupată timp de aproape două decenii fără ca statul să încaseze chirie, deși spațiile erau închiriate și subînchiriate de diverse firme.

„În data de 2 iunie, în calitate de Ministru al Economiei, am sesizat Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la situația aberantă de la imobilul de pe Șoseaua Olteniței”, a precizat Ivan, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook. El a oferit și o cronologie a măsurilor administrative întreprinse:

  • Martie 2025: Ministerul a primit un raport al Curții de Conturi care semnala „nereguli grave”;

  • Aprilie 2025: A fost trimis Corpul de Control la fața locului;

  • Iunie 2025: În baza raportului final, a fost sesizat Parchetul General.

Ivan a mai menționat că Ministerul a solicitat evacuarea spațiului, însă ocupanții au refuzat. Prin urmare, evacuarea se poate face doar pe cale judecătorească. „Acțiunile administrative clare rezolvă problemele. Iar eu am aplicat astfel de decizii, în mod concret”, a adăugat fostul ministru al Economiei.

„Poate ați mai auzit de furat cu sacul… Dar cu clădirea întreagă?!”

Informațiile au devenit publice după ce actualul ministru al Economiei, Radu Miruță, a făcut public cazul la începutul acestei săptămâni. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a relatat că imobilul în cauză, cu o suprafață de 1.500 de metri pătrați și 54 de birouri, a fost folosit de firme private fără ca statul să primească vreo chirie în ultimii 18 ani.

„Poate ați mai auzit de furat cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul… Dar cu clădirea întreagă?! Asta sigur e nouă. Mi s-a spus să nu sparg buba, să-i las și eu cum i-au lăsat și alții până acum. Transmit un singur mesaj: exclus!”, a scris Miruță.

Ministrul a susținut că spațiul a fost ocupat în baza unui contract din 2004, valabil inițial 12 luni, cu o prelungire automată de un an. După 2006, însă, nu ar mai fi existat niciun document valabil care să justifice folosirea clădirii. În 2012, imobilul a trecut oficial în proprietatea Ministerului Economiei, prin Hotărâre de Guvern.

Condiție nerespectată: clădirea nu a fost niciodată „incubator de afaceri”

Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Miruță, dreptul de folosință al clădirii era condiționat de funcționarea acesteia ca „incubator de afaceri”. Însă Ministerul Economiei a emis un document care atestă că această destinație nu a fost niciodată respectată. „Statul român va putea utiliza pentru stat o clădire întreagă de birouri, iar Ministerul va încasa chiria, iar șmecherașii nu”, a declarat ministrul.

În imaginile publicate online, administratorul clădirii susține că a trimis mai multe memorii către minister după expirarea contractului, dar nu a primit niciun răspuns.

Anchete în curs și rezistență internă

Miruță a precizat că a fost formulată o plângere oficială către toate instituțiile abilitate, iar cazul este în prezent analizat de autoritățile competente. El a mai adăugat că a existat rezistență internă în minister în momentul în care a început să investigheze situația.

„Mi s-a spus din minister: «Nu vă gândiți că de 18 ani nimeni n-a vrut să facă nimic? Chiar credeți că nu s-a știut?» Nu spun că e o amenințare, poate e un aviz prietenos. Dar nu merge cu amenințare”, a afirmat Miruță într-o emisiune la Antena 1.

Ministrul s-a întrebat retoric cât de extins ar putea fi fenomenul în România: „Să vezi 54 de birouri și că altcineva ia bani în numele statului român, și să prinzi că asta se întâmplă cu o agresivitate dincolo de orice limită… Te gândești cât de mare o fi dimensiunea acestei povești în România?”