Bolile cardiovasculare ucid 10.000 de oameni pe zi, în Europa!

Publicat: 15 mai 2024, 22:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Bolile cardiovasculare ucid 10.000 de oameni pe zi, în Europa!
sare boli cardiovasculare OMS

Bolile cardiovasculare sunt la originea  a patru din zece decese în Europa sau a 10.000 de decese pe zi și 4 milioane pe an, a raportat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Principalul vinovat

După transmiterea acestor cifre ”letale”, OMS le recomandă europenilor să folosească mai puțină sare, astfel ar fi salvate sute de mii de vieți.

„Implementarea politicilor direcționate pentru reducerea consumului de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieți de boli cardiovasculare până în 2030”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, citat de AFP.

Pe bătrânul Continent, unul din trei adulți cu vârste între 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, care  adesea este consecința  consumului de sare.

În 51 dintre cele 53 de țări din Regiunea Europeană OMS aportul mediu zilnic de sare este peste nivelul maxim recomandat de OMS. Se știe că OMS a indicat cinci grame de sare zilnic, respectiv o linguriță pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. OMS avertizează că depășirea acestei cantități este provocată în principal de  excesul de  alimente procesate și gustări, care conțin multă sare.

„Aportul ridicat de sare crește tensiunea arterială, care este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral”, reamintește OMS.

În prezent, Europa are cea mai mare prevalență a hipertensiunii arteriale din lume.

Potrivit OMS, bărbații din regiune – care se extinde până în Asia Centrală – au un risc peste dublu de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu femeile.

În plus, diferența este și geografică: probabilitatea de a muri tânăr (între 30 și 69 de ani) de o boală de acest tip este de aproape cinci ori mai mare în Europa de Est și Asia Centrală decât în ​​Europa de Vest.