Excesul de sare crește riscul de cancer gastric

Publicat: 13 mai 2024, 10:18, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Excesul de sare crește riscul de cancer gastric
sare boli cardiovasculare OMS

 O cauză a cancerului gastric este sarea, avertizează cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena. La nivel global, cancerul gastric este al cincilea ca frecvență. Cea mai mare prevalență se înregistrează în Asia, Europa de Est și America Latină.

Legătura dintre sare și cancerul de stomac este deja dovedită în Asia, unde tradițional se mănâncă alimente bogate în sare: pește sărat sau marinat, sosuri extrem de sărate etc.

Iată că un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena demonstrează că această legătură este valabilă și în țările occidentale.

Cancerul gastric este al cincilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global, cu cea mai mare prevalență în Asia, urmată de Europa de Est și America Latină. Riscul acestui tip de cancer crește odată cu vârsta. Dar cele mai recente date descriu o creștere îngrijorătoare a numărului adulților sub 50 de ani diagnosticați cu această boală.

Studiul, coordonat de Selma Kronsteiner-Gicevic și Tilman Kuhn de la Centrul de Săntătate Publică al Universității din Viena, a fost publicat în revista de specialitate Gastric Cancer sub titlul: Adăugarea de sare în alimentație, indicator al riscului de cancer gastric în rândul adulților. Studiu prospectiv.

Studiul  a avut o perioadă de observație de aproximativ 11 ani. El indică faptul că persoanele care au declarat că adaugă mereu sau frecvent sare în mâncare aveau cu 39% mai mare riscul de a dezvolta cancer de stomac, comparativ cu cele care nu au acest obicei.

Trebuie știut că, pe lângă sare, alți factori de risc pentru cancerul de stomac sunt:  abuzul de alcool, fumatul, infecția cu Helicobacter pylori, supraponderea și obezitatea.

Prin studiul nostru, dorim să creștem gradul de conștientizare cu privire la efectele negative ale excesului de sare și să oferim o bază pentru măsurile de prevenție a cancerului de stomac, a precizat Kronsteiner-Gicevic.

Cancerul gastric se formează în țesutul care căptușește stomacul. Cele mai multe cancere de stomac apar în celulele stratului interior al stomacului (mucoasa), care în mod normal produc și eliberează mucus și alte fluide.

O dietă bazată pe un aport mare de sare, inclusiv alimente conservate (de exemplu, afumături sau murături cu sare), crește puternic riscul de a dezvolta cancer de stomac.

Potrivit European Society for Medical Oncology, ” prezența sării favorizează apariția Helicobacter pylori și pare să agraveze efectul acestei bacterii. În afară de acest aspect, sarea lezează mucoasa stomacului și astfel poate contribui direct la dezvoltarea cancerului de stomac”.