O nouă tehnică de diagnosticare fără biopsie a cancerului cerebral

Publicat: 12 mai 2024, 07:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O nouă tehnică de diagnosticare  fără biopsie a cancerului cerebral
cancer cerebral cercetare biopsie

Institutul de Cercetare pentru Hematologie și Transfuzie (IRHT) din Mulhouse este pe punctul de a dezvolta o tehnică ”rapidă și puțin invazivă” de diagnosticare a cancerului cerebral fără  biopsie.

Cercetătorii de la IRHT Mulhouse lucrează la dezvoltarea unei tehnici ”simple”,  care să facă posibilă identificarea tipului de cancer cerebral, astfel încât diagnosticul este stabilit mai rapid și într-un mod mai puțin invaziv.

Denumit „DiaBioLiq” (Diagnostic prin biopsie lichidă), proiectul cercetătorilor de la IRHT Mulhouse (oraș din Franța) de 1,8 milioane de euro pe o perioadă de trei ani a necesitat în special achiziționarea unui nou secvențietor de mare capacitate pentru a stabili o bază de date. Totul pentru dezvoltarea unui kit de diagnostic care să poată fi folosit de medici.

Cancer agresiv 

Cercetarea se focalizează pe cancerele cerebrale care, în Franța, reprezintă între 1 și 15% dintre noile cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an. Ceea ce înseamnă între 5.000 și 6.000 de pacienți, dintre care 55% sunt bărbați. Este vorba despre un cancer agresiv, cu o rată de supraviețuire de 30%.

În prezent, când există suspiciunea de cancer la creier, este necesar să se preleveze o probă de țesut. Acesta este analizat pentru a determina dacă este sau nu canceros, precum și tipul de cancer (limfom, astrocitom, glioblastom etc.). Problema este că, pe lângă faptul că este invazivă, această abordare este imposibilă în anumite cazuri de tumori prea mici sau dificil plasate (înlăturarea lor ar fi un risc prea mare pentru pacient).

Prin  nouă metodă, se determină cu exactitate tipul de cancer, „pur și simplu” pornind de la o probă de LCR (lichidul cefalorahidian din zona creierului și măduvei spinării)), colectată prin puncție lombară. Eșantionul prelevat face apoi posibilă determinarea organizării ADN-ului în jurul anumitor gene și stabilirea diagnosticului rapid și mai puțin invaziv.

În următorii cinci ani, kiturile de diagnostic ar trebui să fie dezvoltate, estimează cercetătorul Romain Barbet, astfel încât medicii să poată diagnostica în timp record această boală.