Bolojan a promulgat legea care schimbă regulile jocului. Averile dobândite ilegal pot fi confiscate mai ușor

Publicat: 14 mai 2025, 16:45, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Bolojan a promulgat legea care schimbă regulile jocului. Averile dobândite ilegal pot fi confiscate mai ușor
Sursa foto: Hepta / Ilie Bolojan

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat recent o lege care modifică Codul de procedură penală, facilitând semnificativ procesul de confiscare a averilor dobândite în mod ilegal. Noua reglementare oferă instrumente mai rapide și mai eficiente organelor judiciare pentru a recupera prejudiciile produse statului și societății de persoanele condamnate penal.

Bolojan a promulgat o lege utilă

Concret, noua lege promulgată de Ilie Bolojan permite ca decizia de confiscare a unor bunuri fie luată nu doar de instanța de judecată, ci chiar și de procuror, printr-o simplă ordonanță. De asemenea, judecătorul de cameră preliminară poate dispune confiscarea încă din primele faze ale procesului. Este o schimbare esențială în sistemul de justiție, întrucât reduce semnificativ timpul și complexitatea procedurilor.

O altă noutate importantă este extinderea aplicabilității acestei măsuri și în procesele civile, nu doar în cele penale. Asta înseamnă că, în anumite situații, instanțele vor putea dispune confiscarea specială chiar și în afara unei condamnări penale definitive, în scopul de a preveni distrugerea sau ascunderea bunurilor dobândite ilegal.

Ce presupune noua lege

Confiscarea specială este o măsură de siguranță cu caracter patrimonial, ceea ce înseamnă nu vizează pedepsirea în sine, ci protejarea societății. Mai exact, autoritățile pot confisca bunuri specifice care sunt în legătură directă cu infracțiunea comisăfie au fost folosite pentru săvârșirea faptei, fie au fost obținute în urma acesteia.

Prin promulgarea acestei legi, statul român transmite un semnal ferm și clar: cei care comit infracțiuni și încearcă se ascundă în spatele unor averi acumulate ilegal nu vor mai avea protecția lacunelor legislative. Averile pot fi blocate sau confiscate mai rapid, iar procesul de recuperare a prejudiciului devine mai eficient.

1. La articolul 249, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 249. – (1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.”

2. La articolul 249, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(6) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (5) se pot lua şi la cererea părţii civile. Cererea se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, după caz. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi şi părţii civile.”

3. La articolul 249, după alineatul (6), se introduc patru noi alineate, alin. (61) – (64), cu următorul cuprins:

(61) – În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă.

(62) – Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată.

(63) Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie.

(64) Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi inculpatului de îndată după pronunţare.”