Bolojan: „Companiile de stat care produc pierderi de ani de zile trebuie închise sau date în administrare privată”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/bolojan-rucsac-509295984_1257139735770731_4409924439536719961_n.jpg)
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că toate companiile de stat vor fi auditate, iar cele cu pierderi constante vor fi închise sau trecute în administrare privată, acuzând managementul politic și complicitatea din sectorul public pentru starea lor financiară.
Bolojan: „Ele nu sunt de fapt decât o gaură neagră pentru stat“
Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți seară, la Digi 24, că toate companiile mari de stat vor fi auditate, iar cele care înregistrează pierderi constante, fără perspectivă de redresare, vor fi închise sau trecute în administrare privată. Declarația vine în contextul în care Guvernul promite o reformă profundă a aparatului de stat și a cheltuielilor publice.
„Cele care se vede cât se poate de clar din analize economice, au active mari, nu realizează venituri, au capitaluri negative, au pierdere de ani de zile, trebuie pur și simplu închise. Ele nu sunt de fapt decât o gaură neagră pentru stat. Trebuie date în administrare privată, trebuie vândute acele active, în așa fel încât acel patrimoniu să fie gospodărit mult mai bine și să nu mai fie lăsat pradă unor oameni care și-au bătut joc ani de zile”, a spus premierul, citat de news.ro.
Bolojan a subliniat că situația financiară a multor companii de stat nu este rezultatul doar al unui management slab, ci și al complicității din sectorul public.
„Firmele cu capital de stat au făcut acele datorii cu o formă de complicitate din sectorul public, din rândul celor care trebuiau să încaseze acești bani”, a explicat el, amintind de experiența sa ca primar al municipiului Oradea, unde a impus un sistem riguros de colectare a datoriilor față de administrație.
„Am tolerat conducerile susținute politic sau recomandate“
Premierul a criticat și modul în care au fost conduse politic aceste companii.
„Am tolerat conducerile susținute politic sau recomandate de cineva. După ce au ajuns acolo, au avut grijă ca și prioritate să-și rotunjească indemnizațiile, salariile, să-și blindeze niște contracte de management care să le permanentizeze și practic au privatizat puțin aceste societăți”, a declarat Bolojan.
El a acuzat lipsa de reformă în companiile care au trăit din subvenții și nu au fost niciodată supuse unor presiuni reale de eficientizare.
„Dacă primeau subvenții, n-au făcut nicio reformă, pentru că nimeni n-a pus o presiune pe ei să-și țină prețurile de cost jos, să nu mai închirieze sedii la prețuri exorbitante și așa mai departe”, a completat șeful Guvernului.