Bolojan critică pensionarea timpurie a magistraților: „Suntem singura țară din lume cu judecători pensionați la 48 de ani”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/bolojan-conferinta.jpg)
Premierul Ilie Bolojan susține că actualul sistem de pensionare anticipată pentru judecători nu mai poate fi menținut. Oficialul a declarat că România este unică la nivel mondial prin faptul că permite ieșirea la pensie a magistraților la doar 48 de ani, cu pensii care depășesc cu mult media națională.
Pensii de 5.000 de euro la 48 de ani
Premierul consideră că actualul sistem nu doar că adâncește inechitatea socială, dar afectează și eficiența sistemului judiciar, întrucât pensionarea se produce exact în perioada de maximă maturitate profesională. Bolojan a adăugat că acest dezechilibru este accentuat de faptul că majoritatea românilor ies la pensie la 65 de ani, în condiții mult mai modeste.
„Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condițiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani. ”, a afirmat premierul la postul Pro TV.
Reforma pensiilor speciale, „obligație europeană și necesitate socială”
Ilie Bolojan a subliniat că reforma pensiilor speciale este inclusă în angajamentele asumate de România față de Comisia Europeană și că va fi abordată în cadrul unuia dintre pachetele fiscale viitoare — fie pachetul doi, fie pachetul trei.
„Cel mai târziu în pachetul doi sau trei, vom ataca și problema pensiilor speciale, pentru că nu doar că este un jalon, deci o obligație în raport cu Comisia Europeană și cu finanțările pe care le primim, și este pur și simplu o necesitate socială. ”, a declarat șeful Executivului.
Justiție socială și respect pentru cetățeni
Premierul a argumentat că prelungirea activității magistraților ar aduce beneficii întregului sistem judiciar, prin valorificarea experienței acumulate. În opinia sa, cei 12-15 ani care separă vârsta de pensionare actuală de vârsta standard de pensionare pot reprezenta o perioadă productivă și utilă pentru întregul sistem.
„E un aspect care ține de o minimă justiție socială și de un minim respect pentru cetățenii țării noastre”, a punctat Bolojan.
Termenul 2060 este considerat nerealist
În declarațiile sale, premierul a criticat și ideea că această reformă ar putea fi amânată până în 2060, termen vehiculat anterior în anumite propuneri legislative. Potrivit lui Bolojan, o astfel de amânare este inacceptabilă și nu face decât să perpetueze o inechitate profundă.
„Acesta este un lucru care nu mai poate continua și ideea că această măsură se aplică până în 2060 și ceva nu stă în picioare, pentru că pur și simplu nu este doar un aspect de nedreptate, esteși un aspect care afectează calitatea actului de justiție, pentru că atunci când un om este la maturitatea profesională, îl trimit la pensie”, a spus acesta.
Tema pensiilor speciale este parte integrantă din strategia mai amplă a Guvernului privind reducerea deficitului bugetar și creșterea sustenabilității cheltuielilor publice. În contextul în care alte măsuri, precum creșterea TVA sau modificarea impozitului pe dividende, au fost deja propuse, Guvernul pare determinat să abordeze și problema privilegiilor în sistemul public.
De-a lungul timpului, modificările privind pensiile speciale au fost contestate în instanță, iar unele au fost respinse de Curtea Constituțională. Cert este că, potrivit declarațiilor lui Ilie Bolojan, actualul regim de pensionare anticipată pentru magistrați nu mai este sustenabil și va suferi modificări în perioada următoare.