Bolojan, mesaj dur în Parlament: Dacă nu luăm măsuri, România se întoarce cu 16 ani în urmă

Publicat: 07 iul. 2025, 17:18, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Bolojan, mesaj dur în Parlament: Dacă nu luăm măsuri, România se întoarce cu 16 ani în urmă
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ilie Bolojan a anunțat astăzi în fața Parlamentului intenția Guvernului de a-și angaja răspunderea pentru un pachet de măsuri fiscale și bugetare, motivând că situația economică a României impune acțiuni urgente.

„Nu este un gest ușor nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înțelegând greutățile care vor apărea ca urmare a acestui pachet. Este însă o urgență națională și un act de responsabilitate. Acest pachet este începutul”, a declarat premierul în plen.

Potrivit șefului Guvernului, România se află într-o situație economică dificilă, cu un deficit bugetar record înregistrat anul trecut, de peste 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană.

În prezent, statul cheltuie cu 30% mai mult decât încasează, ceea ce determină o dependență tot mai mare de împrumuturi externe. „Statul se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcționa. Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne va aștepta așa numitul junk”, a avertizat premierul, făcând referire la riscul ca România să fie retrogradată de agențiile internaționale de rating în categoria nerecomandată investițiilor.

Un astfel de scenariu ar putea genera, potrivit oficialilor, creșteri suplimentare de taxe, scumpiri, dobânzi mai mari și presiune pe locurile de muncă, în special din sectorul bugetar. Premierul a atras atenția că, în lipsa unor măsuri, România ar putea reveni la nivelul de dezvoltare economică de acum 16 ani.

În același timp, șeful Guvernului a susținut că pachetul de măsuri reprezintă doar un început, iar direcțiile asumate de Executiv vor rămâne neschimbate: „ordine în finanțe, buna guvernare și respect față de cetățeni”.

Oficialul a explicat că stabilitatea economică și ratingul de țară nu sunt aspecte abstracte, ci influențează direct viața fiecărui român. „Impactul ar lovi deopotrivă tineri și seniori, privați și angajați la stat”, a precizat premierul.

„Nu suntem în ceasul al 12-lea, dar suntem la limită”, a avertizat șeful Executivului, subliniind că situația financiară actuală necesită acțiuni urgente, chiar dacă acestea sunt nepopulare. „Știu că aceste măsuri nu sunt populare. Această perioadă dificilă va fi limitată. După ea, există speranță”, a adăugat premierul.

Deficit record și presiuni pe buget

România se confruntă cu o situație fiscală îngrijorătoare: aproape 40% din PIB este generat de cheltuieli permanente, în special salariale, iar veniturile fiscale rămân printre cele mai mici din Uniunea Europeană, sub 30% din PIB, față de aproximativ 40% în economiile occidentale.

În paralel, statul înregistrează un decalaj semnificativ între venituri și cheltuieli, fiind nevoit să se împrumute constant, la costuri ridicate. Potrivit premierului, în lipsa unor măsuri concrete, România riscă pierderea accesului la fonduri europene și o deteriorare a ratingului de țară, ceea ce ar conduce la taxe mai mari, inflație și dobânzi crescute.

„Fiecare român ar fi direct afectat de consecințe, impactul ar lovi deopotrivă tineri și seniori, privați și angajați la stat”, a declarat Bolojan.

Măsuri fiscale și reduceri de cheltuieli

Pachetul de măsuri anunțat de Guvern include:

  • Reorganizarea TVA: cota standard va crește la 21%, iar cota redusă va fi de 11%;

  • Majorarea accizelor cu 10% pentru alcool, carburanți și tutun;

  • Introducerea contribuției de asigurări de sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei;

  • Impozit suplimentar pe profiturile excepționale ale băncilor și pe câștigurile din jocuri de noroc;

  • Limitarea angajărilor în sectorul public și reducerea sporurilor nejustificate;

  • Măsuri specifice în educație: titularii nu-și pierd locurile de muncă, salariile rămân neschimbate, dar se vor reduce plățile cu ora;

  • Bursele școlare vor fi acordate doar pentru performanțe reale, cu condiția obținerii unei medii de minimum 9 și în limita a 15% din elevii fiecărei clase.

Combaterea evaziunii, pe termen mediu

Premierul a recunoscut că lupta împotriva evaziunii fiscale și a risipei banului public este o prioritate, dar a avertizat că aceste probleme nu pot fi rezolvate „de pe o zi pe alta”.

„Sunt un premier cu mandatul pe masă și tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi premier”, a declarat Bolojan, subliniind caracterul asumat al deciziilor luate de Guvern.

Reforme și restricții în educație

În sectorul educației, premierul a semnalat „anomalii” generate de creșterea accelerată a cheltuielilor cu bursele școlare, în condițiile în care performanțele reale ale elevilor nu corespund sprijinului financiar acordat.

„Am avut clase la Bacalaureat în care o bună parte dintre elevi aveau burse de merit, dar unii au picat examenul. Este o anomalie”, a precizat Bolojan, făcând referire la criteriile actuale de acordare a burselor. Datele oficiale arată că, în ultimii trei ani, valoarea totală a burselor pentru elevi a crescut de peste 25 de ori, ajungând la 4,7 miliarde de lei.

În acest context, Guvernul a decis ca bursele să fie acordate pe criterii stricte de performanță, iar în paralel, norma didactică pentru cadrele didactice va crește cu două ore pe săptămână.

Critici și acuzații de inechitate

Premierul a recunoscut existența nemulțumirilor privind noile măsuri și a răspuns acuzațiilor potrivit cărora reformele ar afecta în special categoriile vulnerabile, în timp ce „sinecuriștii” din sistemul public ar fi protejați.

„Se discută că vor avea de suferit doar cei amărâți și că sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Nu putem face totul în câteva zile. Toate măsurile din programul de guvernare vor aduce echitate și dreptate. Vom face ordine în finanțele țării noastre”, a precizat Bolojan.

Al doilea pachet de măsuri, în pregătire

În continuarea angajamentelor asumate, Guvernul va reveni în fața Parlamentului până la finalul lunii iulie cu un al doilea pachet de reforme. Acesta va completa măsurile deja adoptate, printre care se numără reorganizarea cotelor de TVA, majorarea accizelor la carburanți, alcool și tutun, introducerea contribuțiilor de sănătate pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, și limitarea cheltuielilor bugetare.

Bolojan a susținut că reformele sunt esențiale pentru evitarea agravării situației economice și pentru menținerea stabilității financiare a țării, reiterând că acțiunile Guvernului au ca scop „ordine în finanțe, buna guvernare și respect față de cetățeni”.

Potrivit șefului Guvernului, printre prioritățile viitorului pachet se numără reforma pensiilor speciale, prin stabilirea vârstei de pensionare la nivelul general, restructurarea autorităților autonome de tip ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) și ANCOM (Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), precum și reorganizarea administrației prin reducerea aparatului central.

Premierul a mai menționat că vor fi luate măsuri legislative suplimentare pentru combaterea evaziunii fiscale și pentru urgentarea accesării fondurilor europene, considerate esențiale în contextul redresării economice a țării.

Apel către politicieni și cetățeni

În cadrul declarației, premierul a adresat apeluri directe atât partidelor din coaliția de guvernare, cât și opoziției și cetățenilor.

„România are o șansă reală să devină mai puternică, dacă trecem cu bine acest moment dificil”, a transmis Bolojan, subliniind importanța susținerii reformelor de către toate forțele politice.

Premierul le-a cerut colegilor din coaliție să susțină membrii Guvernului în implementarea reformelor și să renunțe la „dublul limbaj”, în timp ce opoziției i-a solicitat implicare constructivă în procesul decizional. „Participați la îmbunătățirea deciziilor, nu la blocarea lor. Dacă țineți la România, spuneți-le românilor adevărul. Acesta este singurul patriotism economic real”, a adăugat Bolojan.

Reformele vor avea impact în viața de zi cu zi

Premierul a recunoscut că măsurile anunțate se vor resimți în mod direct în viața de zi cu zi a unui număr mare de cetățeni și că încrederea în autorități este limitată. Cu toate acestea, a subliniat că reformele sunt necesare pentru a pune capăt improvizațiilor și extremismului politic.

„Facem astăzi ceea ce trebuia făcut de ieri”, a declarat Bolojan, exprimându-și convingerea că, prin aplicarea acestor măsuri, România va putea reveni pe un parcurs de dezvoltare sustenabilă.

În încheiere, premierul a transmis un mesaj de încredere și solidaritate: „Dragi români, avem convingerea că vom duce țara noastră pe linia de dezvoltare corectă. Dumnezeu să ne ajute!”.