Bolojan vrea stoparea pensionărilor anticipate din sistemul public: Trebuie să venim cu măsuri care să aibă o finalitate

Publicat: 08 iul. 2025, 20:48, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Bolojan vrea stoparea pensionărilor anticipate din sistemul public: Trebuie să venim cu măsuri care să aibă o finalitate

Premierul Ilie Bolojan atrage atenția asupra dezechilibrelor din sistemul de pensii, în special în ceea ce privește pensionările timpurii din sectorul public. El susține că vârsta de pensionare în România este semnificativ mai mică decât în alte state europene și că fenomenul a scăpat de sub control.

Bolojan critică pensionările anticipate

Ilie Bolojan a vorbit despre amploarea fenomenului pensionărilor anticipate, în special în sectorul bugetar. El a explicat că, deși numărul pensionarilor la 45 de ani nu este mare, situația se schimbă semnificativ după vârsta de 50 de ani. Potrivit acestuia, România se confruntă cu cazuri în care angajați din sistemul public ies din activitate mult mai devreme decât în alte țări europene.

„Nu sunt foarte mulți la 45 de ani, dar cu siguranță de la 50 de ani încep să fie mulți. Avem situații de scăpări de sub control în care oameni din sistemul public au ajuns să se pensioneze mult mai devreme ca în multe state din Europa. Aceasta e o inechitate, dar e mai mult pentru că avem prea mulți bugetari față de câți contribuabili”, a declarat Ilie Bolojan.

În opinia premierului, orice încercare de corectare a acestor dezechilibre trebuie să fie fundamentată prin legi solide, care să nu poată fi invalidate de Curtea Constituțională. El a amintit că unele măsuri luate în trecut au fost anulate de CCR, din cauza lipsei de rigoare juridică și a calculelor nefundamentate.

„Această corectare are nevoie de niște legi speciale, de niște calcule care să stea în picioare, pentru că au fost făcute corecții care au fost invalidate de CCR. Trebuie să venim cu măsuri care să aibă o finalitate”, a spus Bolojan.

Vârsta de pensionare unică și stop cumulului pensie-salariu

Premierul a subliniat că vârsta de pensionare ar trebui uniformizată pentru toți cetățenii, iar practica cumulului pensiei cu salariul în sectorul public trebuie limitată. El a precizat că problema majoră nu este neapărat cumulul în sine, ci numărul mare de persoane care se pensionează prematur.

„E nevoie ca vârsta de pensionare să fie dusă la limita normală la care se pensionează toți românii. Nu mai trebuie să ia și pensie, și salariu. E o problemă de legislație. Nu e neapărat problema cumulului de pensie cu salariu, ci prea mulți oameni care se pensionează prea devreme”, a afirmat premierul.

Ilie Bolojan a spus că datele recente l-au convins de urgența reformelor. Potrivit acestuia, vârsta medie de pensionare în România este de doar 48 de ani, iar pensia medie în unele cazuri poate ajunge la 5.000 de euro.

„Vârsta medie de pensionare e 48 de ani, pensia medie e de 5.000 de euro. Am rămas surprins și am devenit un om cât se poate de convins că aceste lucruri nu mai pot continua și le vom corecta”, a spus Bolojan.

Corectarea acestor dezechilibre este, potrivit premierului, atât o necesitate morală și economică, dar și un angajament internațional asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Reforma pensiilor speciale reprezintă un jalon important care trebuie îndeplinit în cadrul pachetului legislativ următor.

„Corecția pe pensii speciale e un jalon în PNRR pe care România trebuie să îl îndeplinească. Pachetul 2 va cuprinde și aceste aspecte, pentru că e o inechitate socială, dar și un jalon în PNRR”, a subliniat premierul.