Boloș, despre certificatul fiscal: Îți poți vinde casa și cu banii primiți îți plătești datoriile

Publicat: 07 aug. 2024, 12:40, de Autor: Andrei Ceausescu, în Finanțe , ? cititori
Boloș, despre certificatul fiscal: Îți poți vinde casa și cu banii primiți îți plătești datoriile

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a clarificat aspectele legate de certificatul fiscal necesar pentru vânzarea unui bun.

El a explicat că vânzătorul nu este obligat să achite datoriile înainte de vânzare; acestea pot fi plătite din suma obținută în urma tranzacției. „Aș vrea să risipesc o informație despre certificatul fiscal care ar interzice vânzarea de bunuri și terenuri ale proprietarilor persoane fizice și juridice. Exclus!”, a declarat el. Boloș a adăugat că „Odată cu vânzarea acestor bunuri sau clădiri sau terenuri, ce sunt ele, are loc și plata impozitelor și taxelor”, specificând că regulile sunt deja aplicabile pentru primării, unde vânzarea unui bun sau teren se poate face doar cu certificatul de impozite și taxe locale fără datorii. Propunerea actuală permite ca, în momentul vânzării, impozitele și taxele să fie achitate simultan cu tranzacția.

El a detaliat cum va funcționa măsura: „În momentul vânzării la notar, dacă ai datorii față de buget, trebuie să le achiți din prețul bunului pe care l-ai vândut.” Boloș a explicat că la notar, unde tranzacția se face de obicei cu numerar, vor trebui prezentate două ordine de plată: unul pentru prețul bunului și altul pentru impozite și taxe, pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare.

În ceea ce privește data de intrare în vigoare a certificatului fiscal, ministrul Finanțelor a menționat că aceasta a fost stabilită pentru 1 octombrie, conform discuțiilor cu antreprenorii români. „Intenția noastră este să intre în vigoare cât mai curând posibil… De ce? Pentru că avem creanțe neîncasate la buget în valoare de 175 de miliarde de lei”, a explicat Boloș. El a subliniat că, în perioada 2021-2023, s-au acumulat 51 de miliarde de lei în creanțe bugetare, iar încasările au fost de doar 7 miliarde de lei, evidențiind necesitatea găsirii unor mecanisme eficiente pentru valorificarea acestor creanțe.

Ministrul a menționat și că această măsură nu va fi aplicată companiilor, Ministerul Finanțelor având în vedere doar persoanele fizice și juridice în cadrul modificărilor legislative discutate.