Boris Johnson susține că UE amenință cu impunerea unei blocade alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, acuză Uniunea Europeană că îl amenință cu impunerea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei și cu o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda de Nord, dacă nu va fi de acord cu termenii oficialilor europeni în ceea ce privește relația post-Brexit.

Guvernul Marii Britanie a anunțat săptămâna aceasta că intenționează să nu respecte legea internațională, încălcând parțial tratatul de retragere din UE, semnat în ianuarie, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerțul liber între cele patru națiuni care formează Regatul Unit, conform Agerpres.

Decizia a afectat relaţiile dintre Londra şi Bruxelles şi a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit şi UE să eşueze şi să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la sfârşitul lui decembrie.

Boris Johnson, neliniștit

Într-un articol pentru publicația Daily Telegraph, oficialul britanic a scris că a devenit „neliniștit” în ultimele săptămână din cauză că UE e posibil să fi înțeles greșit termenii acordului de divorț, care includ un protocol privind Irlanda de Nord menit să prevină revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica Irlanda.

„Acum auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, atunci UE va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune o frontieră comercială deplină în Marea Irlandei.

Ni se spune că UE nu doar că va impune taxe vamale pe bunurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, dar şi că este posibil să oprească transportul de produse alimentare din Marea Britanie spre Irlanda de Nord”,  a scris Johnson în Daily Telegraph, citat de Agerpres.

Premierul a mai spus că poziția UE reprezintă un risc atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Irlanda de Nord, unde Acordul din Vinerea Mare din 1993 a pus capăt unui număr de 30 de ani de violenţă sectară.

„Trebuie să protejăm Regatul Unit de dezastru şi de aceea am conceput o plasă de siguranţă legală – în Legea privind piaţa internă din Regatul Unit – pentru a ne clarifica poziţia şi a lămuri incoerenţele.

Aşa că hai să punem capăt oricărei potenţiale neînţelegeri. Să înlăturăm acest pericol din însăşi structura Regatului Unit. Haideţi să facem UE să renunţe la aceste ameninţări”, a conchis el.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Neliniștit putin argumentat. Acum, democrații-cheie din SUA îl avertizează pe premierul Johnson că Congresul nu va aproba un acord de liber schimb post-Brexit cu Marea Britanie, dacă acesta nu respectă protocolul pe care l-a convenit anul trecut UE cu Irlanda.
    Joe Biden „se angajează să păstreze pacea și stabilitatea mult câștigate din Irlanda de Nord Pe măsură ce Marea Britanie și UE își dezvoltă relația, orice aranjament trebuie să protejeze Acordul de Vinerea Mare și să împiedice întoarcerea unei frontiere dure. ”
    Franța a declarat Marii Britanii că ar fi inacceptabil să se încalce condițiile Acordului de retragere a Brexit, care oficialii britanici au recunoscut că încalcă dreptul internațional. Uniunea Europeană a amenințat că va acționa în justiție, cu excepția cazului în care Marea Britanie renunță la planurile sale de rescriere a acordului de divorț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole