Brăila: Au început lucrările de reabilitare a staţiunii Lacu Sărat; vor fi investite peste 5 milioane de lei

Publicat: 02 aug. 2022, 16:45, de Aurel Drăgan, în Business , ? cititori
Brăila: Au început lucrările de reabilitare a staţiunii Lacu Sărat; vor fi investite peste 5 milioane de lei

Lucrările de reabilitare a staţiunii Lacu Sărat, aflată în paragină de zeci de ani, au demarat săptămâna aceasta şi se vor derula pe parcursul a trei ani, suma investită fiind de peste 5 milioane de lei şi provenind de la Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani.

Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, pe raza căreia se află staţiunea, s-au asociat anul trecut şi au format Asociaţia de Cooperare şi Parteneriat local pentru Dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, iar cele trei entităţi publice au stabilit să aloce fiecare bani anual pentru dezvoltarea staţiunii.

„Au început lucrările în Staţiunea Lacu Sărat, care vizează modernizarea trotuarelor, a străzilor, a parcării, iar în perioada următoare urmează lansarea licitaţiei şi pentru modernizarea spaţiilor verzi şi a parcului din zona Mănăstirii Lacu Sărat’. Comisia de evaluare a desemnat primele trei oferte câştigătoare ale licitaţiei, a semnat contractele cu primele trei societăţi şi prima dintre acestea a început lucrările. Este vorba de un contract-cadru, în situaţia în care prima firmă desemnată câştigătoare abandonează lucrările, acestea vor fi continuate de cea de a doua firmă desemnată”, a explicat primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Proiectul „Întreţinerea curentă şi periodică a străzilor, trotuarelor şi aleilor din Staţiunea Lacu Sărat” are o valoarea de 5.042.016,80 lei fără TVA şi se va derula pe o perioada 2022 – 2025.

Staţiunea Lacul Sărat din Brăila are, din vara anului 2021, pentru prima oară în cei 150 de ani de existenţă, duşuri cu apă caldă pentru turiştii care vin să se bucure de beneficiile nămolului sapropelic.

Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila, şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol.

Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează numeroase afecţiuni.

De asemenea, lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.