Brâncuși, în licitație, la București: Cu cât se mai „vinde” artistul

În ajunul Zilei Naționale Brâncuși, pe 18 februarie, în cadrul Licitației Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană vor fi prezente două creații din repertoriul apreciatului artist român.

Prima dintre acestea – lucrarea „Le Crocodile” – face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor și va fi scoasă la licitație, pentru prețul de pornire de 3.000 de euro.

Făurită de Brâncuși în 1949, lucrarea provine din Fondul Brâncuși, colecția Alexandru Istrati și Natalia Dumitrescu. Opera este reprodusă în monografia „Brancusi”, Pontus Hulten, fiind inventariată și inclusă în catalogul realizat de soții Istrati alături de Pontus Hulten, Director al Muzeului „Moderna” din Stockholm, în 1986. În 2010, opera a participat, alături de alte 3 piese, la expoziția organizată cu ocazia licitației Artcurial în 2010, la Paris. 

A doua creație prezentă în licitație: „Cap de fată”

Tot în licitația din 18 februarie este prezentă și fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)”, realizată de marele artist în anul 1908. Este cunoscut faptul că una dintre marile sale „iubiri” a fost fotografia, iar instantaneele realizate de maestru constituie momente esențiale ale procesului său creativ.

Astfel, fotografia reprezintă, metaforic vorbind, o invitație de a privi opera prin ochiiul lui Brâncuși. Fotografia din cadrul licitației are un preț de pornire de 5.000 de euro.

Cele două creații realizate de Constantin Brâncuși pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00, iar ulterior vor fi licitate în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană, din 18 februarie, care se va desfășura online.

Cum rămâne pe trend Brâncuși

Dacă nu știați, există un an de record absolut de piață al lui Brâncuși, al cărui bronz reprezentând portretul lui Nancy Cunard (La jeune fille sophistiquee) din 1928 s-a adjudecat la Christie’s SUA cu 62,8 milioane USD, în anul 2018.

Trendul s-a construit treptat, tot în SUA, tot la Christie’s, o „Muză adormită” din bronz din 1913 adjudecându-se, cu un an înainte, în mai 2017, cu 51 milioane USD (raportat la o estimare, pe atunci contemporană, de 20-30 milioane USD, bizuită pe prețul de adjudecare în 2009 a sculpturii „Madame L.R.” din colecția Pierre Berge).

Potrivit specialiștilor în domeniu, unicitatea lui Brâncuși și chiar raritatea sa în piața internațională de artă continuă să fie argumentele convingătoare pentru trend-ul de creștere a cotației artistului.

Prețuri excepționale au obținut și fotografiile realizate de Brâncuși, fie atelierului său parizian, fie unora dintre lucrările sale, pe care se străduia să le surprindă din unghiuri în care lumina, eclerajul, continuau finisarea sculpturii.

Artistul reușește să stabilească prețuri record

Tot speciaiștii din domeniul licitației de artă confirmă faptul că artistul reușește să stabilească, la case mici de licitație, prețuri record. Pprecum cel pentru fotografia atelierului din 1930-1935, adjudecată în iunie 2019 în Elveția de către Beurret&Bailly cu suma de 86.000 de euro.

Ori pentru fotografia atelierului din 1928, adjudecată în SUA de Swann Galleries, în octombrie 2018, cu suma de 87 de mii de euro. Sau o vedere din atelier din 1945, adjudecată în noiembrie 2019 de Christie’s la Paris cu suma de 65.000 de euro.

Mult peste estimările casei este vânzarea fotografiei realizate de Brâncuși în atelier, în 1924, cuplului de sculpturi „Muza adormită” și „Cocoșul”, adjudecată, tot recent, în noiembrie 2019, de Christie’s Paris cu 150.000 de euro.

Nu în ultimul rând, surpriza o constituie chiar anul 2021 (surpriză în sensul că arta se v: în martie a.c., Sotheby’s New York adjudecă o fotografie realizată în 1912 de Brâncuși „Muzei adormite”, cu suma de 71.000 de euro. se vinde încă bine în pandemie)

Credit foto: Balkan Insight

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...