Brazilia: Jair Bolsonaro întreține îndoiala asupra organizării alegerilor prezidențiale în 2022

Publicat: 11 iul. 2021, 18:30, de Răzvan Zamfir, în Internațional , ? cititori
Brazilia: Jair Bolsonaro întreține îndoiala asupra organizării alegerilor prezidențiale în 2022

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a întreţinut vineri îndoiala cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale în 2022, în cursul cărora speră să fie reales, afirmând că ele nu vor avea loc dacă nu va fi autorizat votul cu buletine hârtie, relatează AFP.

Afirmaţia a stârnit imediat un val critici în Parlament sau de la tribunalul electoral.

„Nu mă tem de alegeri. Îi voi oferi eşarfa celui care va câştiga după un vot verificabil şi demn de încredere”, a declarat Bolsonaro în faţa susţinătorilor săi la Brasilia.

Preşedintele brazilian face presiune asupra Congresului să permită votul cu buletine de hârtie, în plus faţă de votul electronic în vigoare din 1996.

Cu sistemul electoral actual, „există riscul de a nu avea alegeri anul viitor. Este în joc viitorul vostru”, a declarat el, calificându-l în trecere pe preşedintelui tribunalului superior electoral, Luis Roberto Barroso, drept imbecil pentru refuzul său de a accepta solicitarea.

Bolsonaro a declanşat o polemică încă de joi, când a declarat că „fie organizăm alegeri proprii în Brazilia, fie nu vor avea loc alegeri”.

Barroso, care este de asemenea unul dintre cei 11 judecători ai Curţii Supreme, a calificat vineri drept lamentabile aceste declaraţii şi a avertizat că orice încercare de a împiedica organizarea scrutinului la datele prevăzute ar încălca principiile constituţionale.

Preşedintele Congresului Naţional, senatorul Rodrigo Pacheco, a afirmat la rândul său că „toţi cei care vor un regres al statului de drept democratic în Brazilia vor fi desemnaţi de poporul brazilian şi de istorie drept inamici ai naţiunii”.

Jair Bolsonaro, fost căpitan în armata braziliană şi admirator al dictaturii militare din Brazilia (1964-1985), a afirmat de asemenea, fără probe, că au existat fraude la realegerea candidatei de stânga Dilma Rousseff la alegerile prezidenţiale din 2014 în faţa candidatului de centru-dreapta Aecio Neves.

Conform sondajelor, Bolsonaro ar fi învins la mare distanţă de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, dacă ar avea loc alegeri astăzi.