Brusc: Austriecii s-au întors împotriva principalului partener în coaliţia care guvernează ţara

Publicat: 18 oct. 2021, 10:45, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Brusc: Austriecii s-au întors împotriva principalului partener în coaliţia care guvernează ţara

Austriecii s-au întors împotriva Partidului Popular Austriac (OVP), principalul partener în coaliţia care guvernează ţara, după ce liderul formaţiunii Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar. 

Sprijinul pentru formaţiunea conservatoare OVP s-a prăbuşit de la 34%, la 26% după izbucnirea scandalului legat de Kurtz, potrivit unui sondaj publicat de cotidianului Kurier duminică. Mai precis, mișcarea bruscă a austriecilor s-a produs când parchetul a anunţat că este anchetat sub suspiciunea de corupţie, relatează Reuters. Partidul, care l-a desemnat pe fostul ministru de externe Alexander Schallenberg drept noul cancelar, se mai află doar cu puţin în faţa social-democraţilor (SPO) din opoziţie, creditaţi cu un sprijin de 24%, potrivit Kurier.

Kurz a rămas liderul partidului şi acum este liderul grupului din parlament

Kurz, în vârstă de 35 de ani, a demisionat din funcţia de cancelar sub presiunea partenerului de coaliţie, Verzii, după ce procurorii au anunţat că este investigat sub suspiciunea de dare de mită, corupţie şi abuz de încredere. El neagă că ar fi comis vreo infracţiune. Kurz a rămas liderul partidului şi acum este liderul grupului din parlament, ceea ce a făcut opoziţia să-l acuze că exercită în continuare puterea din spatele scenei.

Circa 71% dintre cei chestionaţi în sondajul Kurier cred că demisia lui Kurz este justificată, în timp ce 22% cred că nu ar fi fost necesară.