CE vrea să taie României despăgubirile pentru pesta porcină africană, spune Dimitrie Muscă

Publicat: 14 oct. 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în News
CE vrea să taie României despăgubirile pentru pesta porcină africană, spune Dimitrie Muscă
Porci

România este pe cale să piardă despăgubirile pentru pestă porcină africană (PPA) de la UE, susține Dimitrie Muscă, un cunoscut fermier din Arad, fondatorul CAI Curtici, motivul invocat de oficialii de la Bruxelles fiind faptul că măsurile luate de autorități n-au prea avut efect. Mai mult, a fost confirmat chiar în aceste zile un focar de pestă porcină într-o fermă a gigantului Smithfied in Timiș, unde urmează să fie sacrificați circa 39.000 de porci.

„Bruxeless-ul trimite adrese pe care le-am văzut chiar eu și spune: 93% din cazurile de pestă porcină din UE sunt în România, nu prea mai suntem de acord să-ți dăm despăgubiri, pentru că 76% din despăgubirle care s-au dat pentru PPA vin din UE”, spune Dimitrie Muscă.

Anul trecut, a fost depistat un focar de PPA într-una din fermele grupului, este vorba de complexul de la Macea, unde au fost sacrificați în jur de 21.000 de porci. Acum, fermierul susține că ANSVSA atrage atenția crescătorilor că dacă mai este despistat un alt focartot  la ei, le taie despăgubirile.

”ANSVSA pregătește terenul, ne avetizează că dacă va intra pesta porcină iar, n-o să mai avem despăgubiri, atunci eu și încă câțiva colegi care mai facem carne de porc, de ce să ne mai chinuim? ”, se întreabă Muscă.

România importă, în prezent, undeva la 90% din necesarul de carne de porc, în condițiile reducerii dramatice a afectivelor de animale.

Citește și Jonglerie cu terenuri în Ialomița. Un fermier cu 3.000 ha, supectat de fraudarea subvențiilor