Jonglerie cu terenuri în Ialomița. Un fermier cu 3.000 ha, suspectat de fraudarea subvențiilor

Publicat: 07 oct. 2022, 07:45, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Jonglerie cu terenuri în Ialomița. Un fermier cu 3.000 ha, suspectat de fraudarea subvențiilor

Caz inedit în Ialomița, unde cinci firme sunt suspectate de fraudarea subvențiilor, din cauza unor neconcordanțe în privința terenurilor declarate la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Concret, este vorba de o suprafață de 300 hectare care apare în documentele comunicate de fiecare dintre cei cinci agricultori.

Situația din Ialomița a ajuns și în atenția Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, care a demarat cercetări în cadrul unui dosar penal care vizează o posibilă fraudare a bugetului Uniunii Europene, potrivit publicației IndependentOnline.

Surse judiciare susțin că este vorba despre încasarea ilegală a subvențiilor acordate pentru sectorul agricol de către 5 societăți de profil de pe raza județului Ialomița, cercetările fiind în curs, urmând ca polițiștii să dispună măsurile legale la finalul cercetărilor.

Paradisul de la Mihail Kogălniceanu

Surpriză de proporții în ancheta des­chisă de polițiștii ialomițeni, printre cei cinci agricultorii vizați de cercetări se află și un cunoscut fermier străin, care administrează circa 3.000 de hectare și a reprezentat de-a lungul timpului interesele fermierilor în cadrul unei asociații cunoscute. Este vorba de societatea Sopema SRL Mihail Kogălniceanu, un nume cunoscut în agricultura ialomițeană.

Celelate patru societăți sunt Caloian&Boian SRL Mihail Kogălniceanu, Chirana Serv SRL Slobozia, Întreprindere Individuală JIPA Alexandru Ionuț și Întreprindere Individuală JIPA Nicolae Alexandru.

Oamenii legii au suspiciuni cu privire la faptul că suprafețele din documentele depuse la APIA pentru a se beneficia de subvențiile acordate de UE (circa 200 euro/ha) nu corespund cu cele deținute în realitate.

În baza unei plângeri prealabile, oamenii legii au fost înștiințați cu privire la faptul că o suprafață de teren, de aproximativ 300 de hectare, ar fi fost declarată în perioada 2016-2022 de fiecare dintre cei 5 fermieri, arată publicația ialomițeană.

Potrivit datelor preliminarii, numai în anul 2021, în baza declarațiilor depuse, cele 5 societăți agricole ar fi primit de la UE ajutoare financiare în va­loare de aproximativ 800.000 euro. Cea mai mare sumă a ajuns la Sopema, care a primit în 2021, în total, subvenții în va­loare de aproximativ 600.000 euro, pentru o suprafață declarată de aproximativ 3.000 de hectare.

Citește și O firmă românească care a concesionat 1.344 ha le-a luat fața libanezilor de la Maria Group