Bruxelles: Președintele Iohannis participă azi la summit-ul de urgență al liderilor UE

Publicat: 24 feb. 2022, 06:45, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Bruxelles: Președintele Iohannis participă azi la summit-ul de urgență al liderilor UE

Președintele României, Klaus Iohannis, participă joi, 24 februarie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în Regatul Belgiei. Reuniunea a fost convocată de Președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul îngrijorărilor legate de securitatea de la granițele Ucrainei și din regiunea Mării Negre, precum și de recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Liderii europeni urmează să abordeze ultimele evoluții, modul de protejare a ordinii internaționale bazate pe norme și reguli, modalitatea de gestionare a relației cu Federația Rusă și resposabilizarea pentru acțiunile sale. Liderii vor mai discuta și modalitățile concrete de sprijin ale Ucrainei și ale populației ucrainene.

Un summit al liderilor celor 27 de state ale Uniunii Europene va avea loc joi seară la Bruxelles, după recunoaşterea de către Moscova a celor două republici autoproclamate din estul Ucrainei, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Summitul va fi cu prezenţă fizică

Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă dreptul internaţional, precum şi integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Ele aduc de asemenea atingere ordinii de securitate europeană”, a anunţat preşedintele Consiliului European într-un comunicat. „Este important să rămânem uniţi şi hotărâţi şi să definim împreună abordarea noastră şi acţiunile noastre colective”, a mai precizat responsabilul european în textul citat.

Summitul va fi unul cu prezenţă fizică şi va începe de la ora 19:00 GMT (21:00 ora României).

Recursul la forţă şi coerciţie pentru a modifica frontierele nu-şi are locul în secolul al XXI-lea. Ţin să vă mulţumesc pentru unitatea de care aţi dat dovadă în aceste ultime zile, în special prin adoptarea rapidă astăzi a unui set de sancţiuni de către Consiliu”, a adăugat Charles Michel.