Bruxelles-ul ne scumpeşte apa potabilă! EXCLUSIV

Publicat: 26 mai 2023, 18:30, de Ovidiu Zară, în ECONOMIE , ? cititori
Bruxelles-ul ne scumpeşte apa potabilă! EXCLUSIV

Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului European din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman, intrată în vigoare la 14 ianuarie 2021, va creşte preţul apei potabile pe tot continentul, inclusiv în România.

Statele membre au avut timp până la jumătatea lunii ianuarie 2023 să transpună directiva în dreptul intern. Cu toate acestea, în România nimeni nu a spus nimic despre această reglementare europeană, ori despre data la care va fi transpusă în legislaţia noastră.

Limite maxime pentru anumiți contaminanți

Noile reglementări actualizează standardele actuale de calitate a apei de la robinet prin stabilirea limitelor maxime pentru anumiți contaminanți, cum ar fi plumbul și bacteriile dăunătoare. De asemenea, acestea stabilesc cerințe minime de igienă pentru materialele care vin în contact cu apa potabilă (cum ar fi țevile sau robinetele) pentru a evita contaminarea.

Noile dispoziţii europene privind zona de captare a apei potabile vor genera cheltuieli suplimentare semnificative pentru companii, iar costurile respective care se vor repercuta în facturile consumatorilor.

Deja furnizorii de apă potabilă din Germania au avertizat consumatorii asupra creșterii prețurilor.