Buget 2022: Ministerul de Finanţe mizează pe o creștere economică de 4,6%. Principalele argumente

Publicat: 19 dec. 2021, 09:06, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Buget 2022: Ministerul de Finanţe mizează pe o creștere economică de 4,6%. Principalele argumente
ședință guvern Nicolae Ciucă

Noua strategie fiscal-bugetară, ce include principalele coordonate pentru realizarea bugetului de stat în 2022, a fost publicată duminică dimineață de Ministerul de Finanțe.

Conform documentului, creşterea economică prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va fi de 4,6%, creştere reală. Inflaţia medie pe parcursul anului 2022 va fi de 6,5% iar cheltuielile bugetului general consolidat vor fi de 517 miliarde de lei, în vreme ce veniturile la bugetul de stat vor fi de 440 mld. de lei.

Se va ajunge astfel la un deficit bugetar de 77 mld. de lei, respectiv 5,84% din PIB-ul estimat la 1.317 mld. de lei în 2022.

Creştere economică va fi „susţinută în principal de investiţii, alături de consum, într-un mediu intern favorizat de stabilitatea şi predictibilitatea politicilor macroeconomice, precum şi de eficacitatea politicilor guvernamentale privind atenuarea efectelor pandemiei”, se arată în documentul publicat de Finanțe.

Creşterea economică reală de 4,6% în 2022 se bazează pe cererea internă, care va reprezenta motorul creşterii economice în special prin majorarea formării brute de capital fix, cu o dinamică superioară celei a consumului final, respectiv 9,3% faţă de 4,1%.

Pe latura ofertei construcţiile vor reprezenta cel mai dinamic sector cu o majorare a VAB de 9% bazată în principal pe atragerea fondurilor din PNRR. Industria şi sectorul terţiar vor avea la rândul lor aport pozitiv la avansul economic cu creşteri de 4,4%, respectiv 4,3%.

Noua prioritate a bugetului UE este Pactul Ecologic European care lansează o nouă strategie de creştere economică pentru UE. Bugetele naţionale, inclusiv cel al României, vor finanţa priorităţilor pactului ecologic care să particularizeze obiectivele europene la realităţile şi posibilităţile naţionale, aşa încât noul cadru de dezvoltare durabilă, să asigure o tranziţie ecologică eficientă economic, suportabilă social şi axată pe competitivitate.