Bugetul României sub presiune. Avertismentul lui Tanczos Barna privind sustenabilitatea salariilor și pensiilor majorate

Publicat: 27 mai 2025, 20:44, de Corina Oprea, în Finanțe , ? cititori
Bugetul României sub presiune. Avertismentul lui Tanczos Barna privind sustenabilitatea salariilor și pensiilor majorate

Execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată clar o presiune semnificativă asupra finanțelor publice, transmite ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, plata salariilor și pensiilor majorate în 2024, alături de menținerea nivelului actual al investițiilor publice, reprezintă o provocare uriașă pentru bugetul de stat.

Tanczos Barna, despre un deficit bugetar de aproape 56 de miliarde de lei

Tanczos Barna a subliniat că, în lipsa unor măsuri ferme de reducere a cheltuielilor și de eficientizare a aparatului administrativ, România riscă să nu își atingă țintele de deficit asumate la nivel european. În opinia sa, doar construirea unui stat mai suplu poate asigura echilibrul necesar între venituri și cheltuieli.

„Execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată că asigurarea surselor de venituri pentru menținerea ritmului investițional și plata salariilor și pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriașă. România va putea atinge țintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme, reducerea cheltuielilor și crearea unui stat mai suplu,” a scris Tanczos Barna marți, într-o postare pe Facebook.

Conform datelor oficiale publicate de Ministerul Finanțelor, în perioada ianuarie–aprilie 2025, diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetare a ajuns la 55,9 miliarde de lei, ceea ce se traduce într-un deficit de 2,95% din PIB. Deși veniturile bugetare au înregistrat o creștere, ritmul de creștere a cheltuielilor le depășește.

Tanczos Barna a transmis că, deși economia românească a demonstrat capacitatea de a genera venituri solide chiar și într-un context dificil, atingerea unui echilibru sustenabil necesită un angajament guvernamental mai ferm.

„Cifrele demonstrează că avem o economie capabilă să genereze venituri substanțiale, chiar și într-o perioadă marcată de provocări. Totuși, este nevoie de un angajament mai ferm pentru pentru atingerea unui echilibru sustenabil între venituri și cheltuieli. Noul guvern va trebui să implementeze măsuri de consolidare a veniturilor, concomitent cu o reducere mai semnificativă a cheltuielilor”, a mai adugat ministrul.

Presiunea pe noul guvern: măsuri urgente pentru reducerea cheltuielilor

Ministrul a prezentat recent președintelui Nicușor Dan situația bugetului și măsurile luate deja în vederea consolidării fiscale. Potrivit lui Tanczos Barna, primele săptămâni ale mandatului prezidențial sunt esențiale pentru formarea unui guvern cu puteri depline, capabil să aprobe și să implementeze un pachet de reforme fiscale care va trebui prezentat Comisiei Europene.

El a precizat că reducerea cheltuielilor și consolidarea fiscală nu mai pot fi amânate, în condițiile în care presiunile bugetare sunt în creștere, iar angajamentele față de partenerii europeni impun o traiectorie clară de ajustare.

În primele patru luni ale anului, veniturile bugetare au crescut cu 9,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 200 de miliarde de lei. Doar în luna aprilie, încasările statului s-au ridicat la 59 de miliarde de lei, cu 16% mai mult decât în aprilie 2024. Această creștere a fost susținută în principal de o colectare mai eficientă a TVA-ului, de impozitul pe salarii și venit, de contribuțiile la asigurările sociale și de accize.

„În aceste patru luni, veniturile au crescut atât ca valoare, cât și ca pondere în PIB, ajungând la 200 de miliarde de lei. În aprilie, veniturile bugetare au fost de 59 de miliarde de lei, cu 16% mai mult față de aprilie 2024. Această creștere se datorează inclusiv unei colectări mai bune a TVA-ului,” notează Ministrul.