Bulgaria va avea un reprezentant permanent pentru turism in Romania

Publicat: 19 feb. 2024, 22:03, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE , ? cititori
Bulgaria va avea un reprezentant permanent pentru turism in Romania

Radko Vlaikov, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Bulgaria în România, a anunțat o extindere a prezenței sectorului turistic bulgar în ţara noastră și a îndemnat la cooperare între Bulgaria, România și Grecia pentru atragerea turiștilor din toată lumea. Acesta a evidențiat importanţa vizitelor turiștilor români pentru Bulgaria și o creștere generală de peste 5% în turismul bulgar, în primele două luni ale sezonului rece.

„În câteva luni vom avea o prezență și mai largă în România din punctul de vedere al prezentării oportunităților pentru turism în Bulgaria. Este vorba despre o reprezentare mai largă și permanentă a sectorului turistic bulgar aici în București. Vom avea un specialist responsabil pe problemele de turism, un reprezentant permanent al turismului bulgar în România”, a spus Radko Vlaikov, ambasadorul Bulgariei la București.

Bulgaria nu ar trebui să considere Grecia drept un concurent în domeniul turismului, a mai declarat diplomatul.

„Bulgaria și România, împreună cu Grecia, pot conlucra pentru a atrage turiști din destinații îndepărtate și pot face trasee comune”, a explicat ambasadorul Radko Vlaikov. Acesta a menţionat că a dezbătut subiectul potențialei cooperări româno-bulgare cu Lucian-Ioan Rus, secretarul de stat în cadrul Ministerului Turismului de la Bucureşti.

Diplomatul a subliniat că în ultimii ani, turiştii români au ocupat locuri fruntaşe pe piaţa bulgară de servicii turistice.

„Acest aspect ne obligă să menţinem tendinţa ascendentă în ceea ce priveşte calitatea oferită turiştilor români. Avem oportunități excelente pentru asta”, a mai spus diplomatul.

Sectorul turistic din Bulgaria a cunoscut o creștere de peste 5% în primele două luni ale sezonului rece, conform datelor publicate de Ministerul bulgar al turismului.

Între 1 decembrie 2023 și 31 ianuarie 2024, Bulgaria a atras 937.527 de vizitatori, marcând o creștere de peste 5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Bulgaria a fost vizitată cel mai mult de proprii cetățeni (683.477), urmați de greci (33.281), români (30.619), turci (31.955), macedoneni (20.842), britanici (19.008) și italieni (17.118). Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 70% a vizitatorilor din Israel.

Printre cele mai iubite destinațiile de schi se numără Bansko, cu 86.772 de vizitatori, Samokov, cu 55.518, și Smolian și Cepelare, cu 44.911 turiști.