Bulgaria votează în octombrie!

Președintele bulgar Rumen Radev a programat alegerile anticipate pentru data de 2 octombrie, atunci când bulgarii vor fi așteptați la urne pentru al patrulea scrutin parlamentar în mai puțin de doi ani.

Decizia a fost luată luni și vine ca urmare a moțiunii de cenzură din iunie, care a condus la căderea guvernului condus de reformistul Kiril Petkov, potrivit Reuters.

Planuri în aer?

Țara de la sud de Dunăre se confruntă cu o inflație tot mai mari, cu incertitudini legate de aprovizionarea cu gaze naturale, dar și cu alte efecte ale războiului din Ucraina.

Numirea lui Galab Donev (55 de ani), un consilier prezidențial pe politici sociale, a fost interpretată drept un semnal că protejarea gospodăriilor în fața scumpirilor la energie și alimente va fi o prioritate pentru guvernul interimar de la Sofia.

Demersul ar putea să implice și reînnoirea importurilor de gaz rusesc, și repararea relațiilor diplomatice cu Moscova, care au fost destul de tensionate în mandatul lui Kiril Petkov.

Kiril Petkov a expulzat 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor suspiciuni de spionaj și a refuzat să plătească în ruble pentru gazul rusesc, ceea ce a determinat Moscova să închidă robinetul pentru o țară aproape complet dependentă de gazul rusesc.

De atunci au eșuat trei încercări de a forma un nou guvern, ceea ce a acutizat criza politică, o criză care ar putea să pună în pericol miliarde de euro din facilitatea europeană de redresare și să arunce în aer planurile țării balcanice de a trece la moneda euro din 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...