Bulgarii își atrag turiștii, noi îi alungăm. Cât costă un Revelion la munte în Bulgaria și în România

Publicat: 12 dec. 2021, 08:00, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Bulgarii își atrag turiștii, noi îi alungăm. Cât costă un Revelion la munte în Bulgaria și în România

Bulgarii au ridicat o mare parte din restricțiile sanitare și au scos testul PCR la intrarea în țară pentru persoanele vaccinate, în timp ce România tocmai ce a introdus intrarea, dacă se vine din afara Uniunii Europene, doar cu test, iar cazarea la hoteluri se face în continuare doar cu certificat verde.

„Ce a făcut Bulgaria? Până la data de 1 decembrie, Bulgaria cerea să fie toţi cei care veneau din România vaccinaţi să facă şi test. Au văzut că la noi a scăzut infectarea, şi la ei, şi au decis ca de 1 decembrie să se intre fie vaccinat, fie cu test. În acest moment, toţi românii vaccinaţi intră în Bulgaria sau au un test rapid. Încasările pe Bulgaria au crescut cred, în ultimele zile, cu 30%, iar noi nu ştim cum să facem să îi oprim”, este de părere Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică faptul că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin în România din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

Revelionul la bulgari, mult mai ieftin decât în România

Bulgarii își mai atrag turiștii și prin condițiile excelente de cazare, dar și prin tarifele mai mici decât în România. Am luat spre comparație stațiunile Bansko din Bulgaria și Poiana Brașov din România, deoarece sunt considerate cele mai bune stațiuni montane din cele două țări vecine.

În Bulgaria, o vacanță de șapte nopți de Revelion la Hotel Saint George Palace, de patru stele, costă 500 de euro de persoană. În preț sunt incluse șapte nopți de cazare cu demi-pensiune și masa festivă de Revelion. La Poiana Brașov, la Hotel Alpin, tot de patru stele, tarifele încep de la 875 de euro de persoană, pentru cazare în cameră dublă, tip Economic. Cine dorește să se cazeze într-un apartament prezidențial, va trebui să plătească 2.135 de euro de persoană. Cazarea însă este doar pentru patru nopți, și nu pentru șapte ca la Bansko.

La cinci stele diferența este cam aceeași. De exemplu, la Regnum Bansko Ski Hotel SPA, un hotel foarte frumos de cinci stele din Bansko, șapte nopți de cazare cu demi-pensiune, acces la Spa și cină festivă de Revelion costă 750 de euro de persoană. În același timp, la Poiana Brașov, la Hotel Aurelius Împăratul Romanilor, tot de cinci stele, patru nopți de cazare cu servicii similare oferite costă începând de la 1.200 de euro de persoană.

Agențiile de turism din România cer testarea la frontieră

Vice-președintele ANAT spune că s-au făcut demersuri pe lângă autorităţi pentru a se introduce testarea românilor care pleacă în vacanţe şi la frontieră, însă „nu e nimeni de acord, nu ştim…”.

„Deşi insistăm de patru zile cu o scrisoare deschisă pe care am transmis-o, cu discuţii cu miniştrii din Guvern, nu vreau să nominalizez, dar probabil că vi-i imaginaţi, în care îi rugăm să ne dea voie ca turiştii români să poată să facă testele şi în frontieră, nu e nimeni de acord, nu ştim… deşi domnul prim-ministru Ciucă ne-a răspuns luni, printr-un mesaj, că vom face o întâlnire cu cei din domeniu ca să găsim soluţia cea mai bună. Ceea ce cerem noi în acest moment pentru turistul român este să se poată face testul şi în frontiera României. În marea majoritate a destinaţiilor se face test înainte de a pleca, iar şansa să faci acolo boala este destul de mică, or răspunsul dumnealor este că dacă te îmbolnăveşti acolo să nu vii bolnav în România. Dar dacă faci testul pe aeroport, nu se înţelege că e la intrarea în România şi îşi dai seama dacă eşti bolnav sau nu?”, a conchis Alin Burcea.

Potrivit ANAT, eforturile de redresare ale turismului sunt zădărnicite de noile reguli și restricții de intrare în România.

Condiții de călătorie în Bulgaria

Cetățenilor români care sosesc din state aflate în zona roșie, precum România, state membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și statele prevăzute în Anexa nr. 4 a ordinului li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei în baza prezentării documentelor de călătorie și a unuia dintre următoarele documente COVID-19:

  • prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID-19 sau
  • prezentarea unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID-19 sau
  • prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID-19, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria, potrivit datelor oficiale prezentate pe site-ul Ministerului de Externe.
Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele