VIDEO Cabinetul Cioloș nu a trecut testul Parlamentului! Cioloș a cerut păstrarea unui moment de reculegere – LIVE UPDATE

Publicat: 20 oct. 2021, 12:44, de Narcis Popescu, în News , ? cititori
VIDEO Cabinetul Cioloș nu a trecut testul Parlamentului! Cioloș a cerut păstrarea unui moment de reculegere - LIVE UPDATE

Premierul desemnat Dacian Cioloş se adresează miercuri plenului Parlamentului cu un discurs centrat pe pandemie, în care a precizat că nu intenţionează să polemizeze cu vreo forţă politică. Cioloș le-a cerut parlamentarilor să facă un exercițiu de responsabilitate și să voteze Guvernul pe care îl propune. Cioloș susține că își asumă propria vină a superficialității politice din trecut.

Update 13:00 Prima declarație a lui Cioloș după vot: USR și-a făcut datoria, a spus Dacian Cioloș după ce guvernul propus de el nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile și 184 de voturi împotrivă. „Mingea se întoarce la dl președinte”, a mai spus liderul USR. Parlamentarii au respins singura soluție pe care o aveau, a adăugat Dacian Cioloș, după ce Parlamentul a votat împotriva învestirii Cabinetului propus de el. ”Rămânem cu responsabilitatea de a contribui la găsirea unei soluții, dar e important ca și celelalte forțe să își asume responsabilitatea că au stat pe margine”. Liderul USR a reamintitit PNL și PSD că nu au venit cu nicio soluție. ”Cei care au stat pe margine până acum și au au propus nimic, ar trebui să-și asume responsabilitatea să propună voturi”.

Update 12:40 Cabinetul Cioloș nu a trecut de votul Parlamentului. Au fost înregistrate 88 de voturi ”pentru”. Criza politică este însă dublată de o criză sanitară, iar autoritățile par incapabile să gestioneze situația fără precedent în care a ajuns țara. În aceste condiții, este nevoie de noi consultări la Cotroceni.

Update 12:30 UDMR îndeamnă la negocieri pentru formarea coaliției. Kelemen Hunor a spus după dezbaterile din Parlament că UDMR va contribui, dacă va fi solicitat, la găsirea unei soluții, atât cu PNL, cât și cu USR, precizând că „forța noastră și mijloacele noastre sunt limitate”. „Până la urmă, ara trebuie guvernată, deciziile trebuie luate, fiindcă suntem într-o situație extrem, extrem de dificilă. UDMR va contribui, dacă va fi solicitat, la găsirea unei soluții, atât cu PNL, cât și cu USR, dar sigur forța noastră și mijloacele noastre sunt limitate. Așteptăm consultările de la Cotroceni, în momentul în care se anunță rezultatul votului de azi”, a spus Hunor.

Update 12:00. Votul de învestitură al miniștrilor propuși de Dacian Cioloș a început. În acest moment este strigată prezența.

234 de voturi sunt necesare pentru ca Guvernul Cioloș să fie instalat în funcție, un guvern despre care liderul USR crede că poate scoate țara din criză.

UPDATE 10:15 – A început şedinţa de plen reunit, care este condusă de Anca Dragu, preşedintele Senatului. În plen sunt prezenţi 273 de parlamentari.

Vin în fața dumneavoastră pentru a încerca să oferim cu toții un exemplu de responsabilitate în această situație de criză. Rezultatele bune sau proaste le vom împărți cu cetățenii României. Suntem într-un moment de criză, din acest motiv v-aș propune ca această ședință să nu fie una pentru atacuri politice și câștigare de puncte electorale. Nu îmi doresc să țin un discurs memorabil, îmi doresc să fim responsabili”, a spus Cioloș la tribuna plenului, în debutul discursului său.

La propunerea sa, a fost păstrat un moment de reculegere pentru victimele pandemiei. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri în şedinţă pentru a da votul asupra Guvernului Cioloş şi a programului său de guvernare. La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 273 de parlamentari.

Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul constituţional de zece zile de la nominalizarea sa pentru postul de premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în urma demiterii Executivului Cîţu prin moţiune de cenzură.

 Cum se desfăşoară şedinţa pentru acordarea încrederii Guvernului

  • Preşedintele care conduce şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, după aprobarea ordinii de zi, dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.
  • În continuare, la cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, preşedintele le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului.
  • După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.
  • Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.
  • În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Cum pot fi declanşate alegeri anticipate

Dacă nici următoarea propunere de premier venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis nu va fi votată în Parlament, teoretic, potrivit Constituţiei, preşedintele poate declanşa anticipatele.

Art. 89 din Constituţie: Dizolvarea Parlamentului, prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis deja că anticipatele sunt greu de realizat, pe actuala Constituţie.