Câciu, despre reducerea TVA la energie: Ne interesează să punem preţurile într-o zonă de rezonabilitate

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că este mai important să acţionezi asupra preţului la energie şi să îl aduci „într-o zonă de rezonabilitate”, decât să aplici măsura reducerii de TVA.

„Poate cel mai important este să acţionezi asupra preţului. Eu ştiu că revine această întrebare legată de reduceri de taxe, mai ales de TVA, ştiu că este şi un partid politic care susţine lucrul acesta. Anul trecut, toată Europa a redus taxe. Toate ţările din Europa au crescut deficitele. Când reduci taxele înseamnă încasări mai mici. Au crescut deficitele, au crescut datoriile publice, au ajuns la datorii publice istorice, care pun de altfel în discuţie chiar întregul pact fiscal care s-a adoptat în 2010 şi măsurile nu au avut succes, pentru că preţurile în continuare au crescut la energie. Ceea ce ne interesează în primul rând este să punem preţurile la energie într-o zonă de rezonabilitate, pentru că au fost zile în care am avut cele mai mari preţuri din Europa”, a spus ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat de ce în România nu se poate reduce TVA la energie aşa cum au făcut multe state europene.

 

Acesta a încercat să explice şi printr-un exemplu matematic de ce nu se susţine o astfel de măsură.

„Şi mai dau un exemplu mai simplu, aritmetic, 19% din o sută de lei versus 5% din 1.000 de lei şi faceţi diferenţa şi o să vedeţi că plătiţi mai mult dacă scădem doar TVA, dar nu am făcut nimic cu preţul bază”, a mai spus Câciu.

În alt context, acesta a fost întrebat dacă a fost finalizată analiza solicitată de premier pentru neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei.

„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare ci pe tot ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării pensiilor aşa zis speciale. Analiza este finalizată, când coaliţia va considera că este oportun să o discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a răspuns şeful de la Finanţe.

Legat de stadiul renegocierii PNRR, Câciu a menţionat că lucrurile sunt avansate, mai fiind însă de clarificat câteva chestiuni şi din perspectiva Comisiei Europene asupra modului în care se face ajustarea.

„Aici la această întrebare evident va trebui să vă răspundă domnul Boloş (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş n.r). Din ceea ce cunosc la nivel de Guvern, lucrurile sunt avansate, în septembrie vom avea finalizată foaia noastră de parcurs, mai sunt chestiuni de clarificat şi din perspectiva Comisiei Europene asupra modului în care se face ajustarea şi a modului în care până la urmă vor începe negocierile. Obiectivele principale vi le-a anunţat şi domnul prim-ministru pentru ceea ce înseamnă optimizare PNRR, având în vedere faptul că în jur de 2,1 miliarde de euro trebuie scăzute din total anvelopă”, a subliniat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...