Călin Georgescu scapă de 15 zile de control judiciar. Are voie și să poarte arme
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/INSTANT_CALIN_GEORGESCU_DECLA_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
Judecătoria Sectorului 1 București a decis luni să reducă durata controlului judiciar impus fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, de la 60 de zile la 45 de zile. Noua perioadă se va calcula începând cu data de 27 aprilie 2025.
Pe lângă reducerea perioadei, judecătorii au eliminat și două dintre obligațiile impuse anterior lui Călin Georgescu: interdicția de a deține, folosi sau purta arme și cea de a comunica periodic informații privind mijloacele sale de existență. Celelalte condiții ale controlului judiciar au fost menținute.
Decizia este definitivă
„În baza art. 213 și art. 2151 alin. (5) din C.proc.pen., admite în parte plângerea formulată de inculpatul Georgescu Călin. Modifică conținutul măsurii controlului judiciar dispus prin ordonanța procurorului din 24.04.2025 de prelungire a controlului judiciar emisă în dosarul nr. 2226/221/P/2023/d1 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală, după cum urmează: Înlătură obligația de a nu deține, folosi sau purta arme și obligația de a comunica periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență. Reduce termenul de prelungire a controlului judiciar de la 60 de zile la 45 de zile, ce se va calcula de la data de 27.04.2025. Menține celelalte dispoziții ale ordonanței atacate. Respinge în rest plângerea, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi data de 05.05.2025”, se arată în minuta instanței.
Control judiciar fusese fixat la 60 de zile
În a doua jumătate a luni aprilie, Călin Georgescu a fost chemat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi informat despre prelungirea cu 30 de zile a măsurii controlului judiciar. Ulterior, Georgescu a depus, la Judecătoria Sectorului 1, o plângere împotriva deciziei procurorilor de a-i prelungi controlul judiciar, în dosarul în care este cercetat penal pentru şase infracţiuni. Printre acestea se numără instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, comunicarea de informaţii false şi fals în declaraţii în formă continuată privind sursele de finanţare a campaniei sale electorale din 2024, când a declarat zero cheltuieli.
În cadrul măsurii controlului judiciar, Călin Georgescu trebuie să se prezinte periodic la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, având mai multe interdicţii, cum ar fi aceea de a părăsi ţara fără încuviinţarea autorităţilor judiciare şi de a posta pe reţelele de socializare conţinut cu caracter fascist, legionar, antisemit, rasist sau xenofob.
Călin Georgescu a mai contestat măsura controlului judiciar şi la sfârşitul lunii februarie, însă Judecătoria Sectorului 1 i-a respins, ca neîntemeiată, cererea de ridicare a controlului judiciar în acelaşi dosar.
Ancheta Parchetului General continuă
În 26 februarie, Parchetul de pe lângă ICCJ a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Georgescu pentru instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată (privind sursele de finanţare a campaniei electorale din 2024 şi declaraţiile de avere); iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.
În aceeaşi zi, Călin Georgescu a fost ridicat din trafic în baza unui mandat de aducere şi audiat la Pachet.
Georgescu este acuzat că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduşi de Horaţiu Potra, după ce Curtea Constituţională a anulat întregul proces electoral din 2024.
În 9 martie, Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai, argumentul invocat fiind decizia Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat procesul electoral.