Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte în dosarul lui Cristian Marciu

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte pentru abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. Este vorba despre dosarul referitor la neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

“Achită pe inculpatul Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton – pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. (…) Achită inculpatul Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton pentru complicitate la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. (…) Achită pe inculpatul Marciu Ovidiu – Cristian – Dan – pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. (…) Respinge acţiunea civilă privind pretenţiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian”, a decis, marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul General a transmis, în urmă cu o lună, că procurorul de şedinţă a cerut achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, întrucât nu a constatat neîntrunirea tipicităţii faptei. Tăriceanu fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului General în 15 decembrie 2020.

Senatorul Cristian Marciu a fost declarat incompatibil printr-o decizie definitivă din martie 2015 a instanței.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, lucru care nu s-a întâmplat. Tăriceanu a susținut, de curând, ca sesizarea ANI a fost trimisă Comisiei Juridice și că nu a venit un răspuns până și-a încheiat el mandatul.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole