Doi foști miniștri ai Justiției, la un pas să-l scape pe Tăriceanu de un dosar penal de abuz în serviciu

Publicat: 09 nov. 2021, 15:37, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Doi foști miniștri ai Justiției, la un pas să-l scape pe Tăriceanu de un dosar penal de abuz în serviciu
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi achitat în dosarul penal în care este acuzat că nu a supus la vot încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, declarat incompatibil de a mai ocupa o funcție publică. Solicitarea a venit în cursul ședinței de marți, chiar din partea procurorilor.

Fostul premier și președinte al Senatuluia fost reprezentat în acest dosar de foi foști miniștri ai Justiției: Tudorel Toader și Tudor Chiuariu, ambii sprijiniți în funcția guvernamentală de Tăriceanu.

Toader a fost ministru al justiției în guvernarea PSD-ALDE, în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă din februarie 2017 până în aprilie 2019. A ajuns în această postură fără a fi membru de partid, dar cu susținerea ALDE, condus de Tăriceanu.

Chiuariu a fost ministru al justiției în al doilea guvern Tăriceanu, după scoaterea PD de la guvernare (aprilie – decembrie 2007).

Povestea dosarului „senatorul Marciu”

Pe 15 decembrie 2020, Călin Popescu Tăriceanu era trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Senatului, nu a supus la vot încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

Acesta fusese declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă, pe motiv că făcut afaceri cu Consiliul Județean Giurgiu, în perioada 2008-2012, în calitate de consilier județean.

La doi ani de la rămânerea definitivă a sentinței, ANI cerea Senatului să constate încetarea mandatului de senator a lui Cristian Marciu.

În calitate de președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi refuzat vreme de doi ani și jumătate – între data cererii ANI (6 martie 2017) și data demisiei sale de la conducerea Senatului (2 septembrie 2019) – să pună în aplicare decizia Justiției.

Procurorii de la Parchetul General au cerut însă la termenul de marți ca judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) să dispună achitarea lui Tăriceanu.

Anchetatorii au susținut practic direcția de apărare a fostului președinte al Senatului, care a explicat Parchetului că parlamentarilor nu li se pot aduce acuzații de abuz în serviciu, deoarece procedurile parlamentare se circumscriu votului parlamentarilor.

Acuzaţia de abuz în serviciu aş spune că este o invenţie, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar. Noi nu avem atribuţii de serviciu, ci cu totul şi cu totul alte obligaţii, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar”, declara, la începutul procesului,  Călin Popescu Tăriceanu.