Campanie de depistare precoce a bolii cronice renale, afecțiune care nu doare, dar ucide

Publicat: 10 mart. 2023, 14:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Campanie de depistare precoce a bolii cronice renale, afecțiune care nu doare, dar ucide

A fost lansată prima campanie la nivel național de informare și conștientizare a bolii cronice de rinichi, care are ca scop creșterea accesului la diagnosticarea gratuită și evaluarea riscului acestei suferințe. 

Specialiștii atrag reuniți în această campanie atrag atenția că bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. De aceea, ei recomandă evaluarea gratuită a stării rinichilor la medicul de familie.

Pentru aceasta, ministrul Rafila a anunțat decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale – rata de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinar, la nivelul medicului de familie.

În prezent, la noi, ”doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente, când se poate interveni pentru încetinirea progresiei afecțiunii și reducerea riscului prematur de deces de cauză cardiovasculară și renală”, avertizează ministrul Rafila.

Prof. univ. dr. Liliana Tuță, președintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății, subliniază că ”de prea multe ori, vedem rinichi grav afectați, oameni care mor, deși n-au avut niciun semn de patologie renală”. Motiv pentru care este extrem de necesară ”monitorizarea prin medicul de familie corelată cu o abordare preventivă la nivelul specialiștilor în nefrologie și în afecțiunile secundare care se asociază cel mai adesea cu boala cronică de rinichi, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare”.

”Ucigaș tăcut”

Președintele Societății Române de Nefrologie, prof. univ. dr. Ina Kacso, subliniază că boala cronică de rinichi nu doare, ”este un ucigaș tăcut”.

”Prin lansarea campaniei de azi, prima de acest fel în România, ne propunem să creștem nivelul de conștientizare cu privire la boala cronică de rinichi, să tragem un semnal de alarmă asupra factorilor de risc principali – hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2 și bolile cardiovasculare – și, în același timp, să îndemnăm persoanele cu risc crescut să își evalueze periodic starea de sănătate a rinichilor la medicul de familie”, a declarat prof. univ. dr. Kacso.

Se estimează că, la nivel mondial, circa 700 de milioane de persoane au o boală cronică de rinichi. În România, prevalenţa estimată a acestei boli este de până la 10%.