Canada: Plămân compatibil cu orice pacient, indiferent de grupa sanguină

Grupa sanguină este una dintre sursele de incompatibilitate între un donator și un primitor al unui grefon. Medicii canadieni au pus la punct o metodă rapidă de schimbare a grupei sanguine a grefonului, în doar câteva ore, făcându-l astfel compatibil cu mai mulți pacienți.

La Toronto General Hospital Research Institute, cercetătorii au reușit să modifice grupa sanguină a unui organ destinat a fi grefat. În numai patru ore, plămânilor le-a fost schimbat identitatea, trecând de la grupa sanguină A la 0. Această performanță este o etapă importantă în crearea grefonului universal, compatibil cu toți pacienții.

Înainte de grefarea unui organ, medicii trebuie să se asigure asupra compatibilității cu primitorul pentru a preveni respingerea grefonului. Grupa sanguină a donatorului trebuie să fie compatibilă cu cea a primitorului – în plus tiparea HLA (antigenul leucocitar uman) . Pentru pacienții cu grupe sanguine rare – B sau AB+, așteptarea poate fi de lungă durată cu urmări asupra stării lor de sănătate. Pentru a găsi o rezolvare la această problemă, cercetătorii canadieni au pus la punct o tehnică de eliminare a antigenelor din grupa sanguină A exprimată prin globulele roșii prezente în grefa pulmonară. Operația s-a realizat ex vivo, în afara organismului, sub o cupolă de plastic. Grefonul este perfuzat cu o combinație de două enzime, care fac parte din două grupe de enzime pe care le găsim în intestinul uman. Acestea pot reduce zaharurile antigenelor A și B din globulele roșii și apoi să le transforme în celule universale de tip 0, explică Stephen Withers, membru al echipei de cercetări afiliate Universității Columbia Britanică din Vancouver.

Scopul acestor teste  este de a se asigura dacă această combinație de enzime reușește să elimine antigenele A din hematii fără să afecteze grefonul. În total, opt plămâni au trecut prin această procedură și rezultatele sunt promițătoare: 97% dintre antigenele A eliminate după patru ore de tratament, fără un nivel de toxicitate detectabil.

Fără antigenul de suprafață, grefonul apare cu  grupa sanguină 0 și devine virtual universal compatibil cu toate grupele sanguine. Până acum nu a fost efectuată o grefă cu un organ tratat potrivit acestui protocol. Dar cercetătorii au simulat o grefă între persoane care în mod normal nu sunt compatibile. Perfuzia de sânge din grupa 0 în plămânul care era din grupa A nu a provocat nicio reacție nefastă.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...