Cancer: De ce bolanvii în fază terminală mor mai ales în weekend?

Răspusul la această întrebare a fost dat de un studiu prezentat la cel mai important Congres al cancerului de la Chicago (ASCO, 3-7 iunie a.c.).

Pacienții afectați de cancer în fază avansată par că întârzie finalul până la sosirea membrilor familiei în weekend sau după vacanță, atunci când aceștia sunt mai liberi.

Aceasta este concluzia observațiilor medicului Kanan Shah și a colegilor săi. Ei au notat ziua morții a peste zece milioane de bolnavi de cancer americani între anii 2000 și 2017. ”În fiecare an, se observă că rata deceselor creștea progresiv de luni până joi, culminând însă vinerea și sâmbăta și micșorându-se duminica”, demonstrează studiul publicat în Journal of Clinical Oncology. De asemenea, numărul deceselor creștea după vacanțe, în special după vacanța de Crăciun.

Evident această observație a avut nevoie de o explicație. Și există una logică.

Acești bolnavi în fază terminală reușesc să reziste, să depășească temporar boală pentru că vor ca, înainte de final, să-i aibă aproape pe cei dragi, familia lor. Dar, de regulă, în cursul săptămânii aceștia sunt la muncă și vin la spital atunci când pot, joi seara, vineri, sâmbătă. ”Atunci își pot lua rămas bun și bolnavii cedează liniștiți. În aceste zile se înregistrează un vârf al deceselor. Este un fenomen similar celui înregistrat după vacanța de Crăciun”, explică oncologul Kanan Shah.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole