Cancer: De la 1 iulie, pacienții neasigurați beneficiază de servicii medicale gratuite de diagnostic și tratament, anunță președintele CNAS

Publicat: 11 apr. 2024, 22:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancer: De la 1 iulie, pacienții neasigurați beneficiază de servicii medicale gratuite de diagnostic și tratament, anunță președintele CNAS
președintele CNAS servicii medicale neasigurati

De la 1 iulie în Planul național de cancer vor fi incluse servicii pentru pacienții neasigurați, care vor fi decontate de la bugetul de stat, a anunțat dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament. Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii”, a precizat dr. Valeria Herdea.

De la 1 iulie

Președintele CNAS a explicat că persoana neasigurată merge la medicul de familie este consultat şi dacă în urma consultaţiei  există o suspiciune de boală neoplazică, de cancer,aceasta va fi trimisă la investigaţii, la analize, după care va fi trimisă la un specialist oncolog pentru investigaţii de specialitate, care îi va pune un diagnostic.

„Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (…) Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit”.

Președintele CNAS a mai precizat că această măsură vizează pacienții neasigurați și este prevăzută doar pentru Planul național de cancer, nu pentru toate tipurile de servicii medicale.

Potrivit dr. Herdea, la 31 decembrie 2023, în țara noastră erau 204.722 de pacienți cu cancer și 2.700 sunt copii.