Cancer. Testarea genomică pentru identificarea unui tratament personalizat

Publicat: 22 sept. 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancer. Testarea genomică pentru identificarea unui tratament personalizat

Doi pacienți cu același tip de cancer și aceeași localizare pot avea nevoie de tratamente personalizate, deoarece mutațiile care apar în aceste cancere vor fi diferite. Pentru identificarea unui tratament țintit, este de ajutor testarea genomică.

Cancerul apare şi se dezvoltă în corp în urma unor mutaţii în structura ADN și/sau ARN a celulelor, care afectează funcţionarea şi creşterea normală a acestora. Tipul de cancer este însă unic pentru fiecare pacient, dar acesta depinde de tipul mutaţiei, numărul acestor mutaţii sau localizarea în corp.

Pentru a identifica aceste mutații unice în celulele canceroase se poate efectua un test genomic pentru cancer, care poate analiza dintr-odată sute de gene legate de cancer.

”Testarea genomică se adresează persoanelor care au fost  diagnosticate cu cancer și ajută la identificarea mutațiilor ADN-ului dintr-o tumoră și care ar putea fi utilizate pentru identificarea unor terapii țintite sau pentru înrolarea in studii clinice.

Pentru persoanele care au antecedente de cancer în familie se recomandă testarea genetică. Prin această testare se analizează atributele unice ale profilului genetic al unei persoane; poate fi folosită pentru a ajuta la identificarea riscului ereditar al unui  individ sau predispoziția la anumite boli.
Asadar, acest test nefiind un test genetic, ci unul genomic este adresat pacienților care au fost deja diagnosticați cu cancer și nu este destinat pentru a detecta predispoziția unui individ de a dezvolta cancer și nici de a diagnostica un cancer în fazele incipiente”, explică dr. Vlad Croitoru, medic specialist oncolog la Institutul Clinic Fundeni.

Medicul curant al pacientului este cel care recomandă testarea și tot el este cel care face demersurile necesare în acest sens. Aceste teste pot fi prelucrate atât din țesut, cât și din sânge. Ele pot fi folosite în mai multe tipuri de cancer și pot fi efectuate pe baza unei recomandări din partea medicului oncolog.

Avantaje

Dr. Irina Cazacu, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, precizează că în cazul pacientului, această testare reprezintă un ”sprijin în cazuri dificile”.

”În cazurile în care abordarea optimă a tratamentului este neclară sau în care tratamentele standard au eșuat, testarea genomică poate oferi informații suplimentare și poate ghida furnizorii de asistență medicală către opțiuni alternative de tratament. Pentru mine, ca medic oncolog, profilarea genomică îmi permite să identific tratamente specifice tumorii unice a pacientului și îmi oferă încredere în schema terapeutică aleasă pentru acesta”, subliniază dr. Irina Cazacu.

Astfel, în cazurile de  cancer  avansat sau metastatic, testarea genomică poate conduce la terapii țintite sau oportunități de studii clinice, care pot fi mai eficiente decât tratamentele standard pentru acești pacienți.

Testarea genomică poate fi benefică și în cazul copiilor diagnosticați cu cancer, în special pentru cei cu boli greu de tratat și recidivante.