Cancerul de prostată ar putea fi provocat de bacterii

Studiul publicat în European Urology Oncology arată că unele cancere de prostată cu evoluție rapidă și agresive sunt legate de unele bacterii, fiind necesare noi teste de depistare a acestora, transmite The Conversation.

Implicarea unor microorganisme în apariția unor cancere nu este o noutate. Pentru că de mulți ani, s-a dovedit că microorganisme patogene  – bacterii, virusuri – pot provoca unele cancere. Știm, de exemplu, că bacteria numită  Helicobacter pylori este asociată cu cancerul stomacului și că papilomavirusul uman (HPV) poate declanșa cancerul de col uterin. De asemenea, sunt din ce în ce mai multe dovezi că bacteria Fusobacterium nucleatum este asociată cu cancerul colorectal.

Recent, cercetători de la Norwich Medical School, de la Norfolk an Norwich University Hospital, de la Quadrum Institute și din alte instituții de profil au identificat cinci tipuri de bacterii legate de cancerul agresiv de prostată. Este vorba de Anaerococcus, Peptoniphilus, Porphyromonas, Fenollaria și Fusobacterium.

Ele au fost numite împreună biomarkeri de bacterii anaerobe sau ABBS (anaerob semnificând că ele se pot dezvolta în absența oxigenului). Tipurile sau genurile de bacterii se divizează în specii. Astfel, au fost descoperite patru specii bacteriene total noi, dintre care trei aparțin genurilor asociate cancerului agresiv al prostatei (două dintre aceste noi specii au fost numite Porphyromonas bobii, după Bob Champion Cancer Trust, și Varibaculum postatecancerukia, după Prostate Cancer UK).

Pentru a stabili impactul acestor bacterii, cercetătorii au examinat eșantioane de urină și de țesut prelevat de la nivelul prostatei în cazul a peste 600 de bărbați afectați sau nu de cancerul prostatei. Ei au constatat că, atunci când una din cele cinci bacterii anaerobe este detectată  în eșantioanele pacienților, se observă o evoluție mult mai rapidă a cancerului spre forme agresive. Astfel, bărbații care prezentau una sau mai multe din aceste bacterii erau de aproape trei ori mai susceptibili ca neoplasmul în stadiul precoce de care sufereau să evolueze rapid, comparativ cu cei care nu prezentau nicuna din aceste bacterii în urină sau la nivelul prostatei.

Totodată, cercetătorii au descoperit posibilele mecanisme ale legăturii între bacterii și cancer, în special potențialele efecte asupra metabolismului celulelor umane gazde.

Testele actuale de depistare a cancerului prostatei (testul PSA – antigen specific prostatic) și biopsia nu reușesc întotdeauna să confirme care cancere vor fi  periculoase.

În acest sens, cercetătorii speră într-o nouă abordare, un nou tip de test, capabil să detecteze cancerul de prostată cu potențial agresiv. Ei au în lucru dezvoltarea de teste fiabile și rapide de detectare a celor cinci bacterii caracteristice, identificate până acum.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Asia în zbor: Viitorul călătoriilor aeriene după pandemie

Asia în zbor: Viitorul călătoriilor aeriene după pandemie

Asia post-pandemică își revendică rolul de lider în redresarea sectorului aviatic, pe măsură ce regiunea asistă la o cerere în creștere pentru călătorii aeriene,...

Nu vă lăsați păcăliți! Politicienii nu sunt mesageri divini

Nicolae Ciucă a invocat inspirația divină când a decis să formeze alianța cu PSD. ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”, a declarat el. Gabriela Firea este...